Hafta Sonu Molasından Sonra Kışa Devam


Mola dediysek her yerde değil: Örneğin memleketin doğu yarısında Cumartesi de yağış var. Batı ve güney kıyılarda, ayrıca Trakya’da Pazar günü yağmurlar tekrar başlayacak. Bu yağışlar Pazar gecesi ve Pazartesi Türkiye’nin batı yarısına yayılmış olacak.

İster istemez dikkat etmişsinizdir, Aralık epey yağmurlu başladı, öyle de devam edecek gibi gözüküyor… Ama ‘normal’dir. Zira Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarının tamamında, ayrıca Edirne ve Kırklareli hariç tüm Marmara Bölgesi’nde yılın en yağışlı ayı (uzun yıllar ortalamalarına göre) Aralık’tır.

aralikAralık ayı yağış toplamı bakımından birçok öteki ilde de ön sıralarda. Cumulonimbus‘un eseri olan aşağıdaki haritadan görebilirsiniz (anemodulion‘un da katkısı var). Örneğin Edirne ve Kırklareli’nde az farkla ikinci.

aralik-yagis

Bu sene bir de kış ekstra hareketli başladı. Mesela İstanbul’a Aralık’ta düşmesi gereken toplam yağmurun büyük bölümü ayın ilk haftasında düştü (Oğuz Aydın arkadaşımızın notuna göre metrekareye ortalama 90 kg), önümüzdeki günlerde yağacaklarla birlikte uzun yıllar Aralık ortalaması aşılacaktır. İyidir, susuz kalmayız. Trakya’da durum daha da iyi, Kırklareli’nde Aralık’ın ilk haftasında düşen yağış normal Aralık toplamının iki katını çoktan geçmiş (Trakyalı‘ya çok teşekkürler).

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki su miktarı bakın nasıl artmış:

FusionCharts

Önümüzdeki haftanın sonuna doğru yine ve yeniden yağışlar gelecek, belki bu sefer kıyılara dahi kar yağdıracak soğuklar da eşlik edebilir. Gerçi o günlere henüz epey var, şimdiden kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Ayrıca unutmayalım ki Aralık ayında denizler henüz soğuyamadığı için, Türkiye’ye kuzey ve kuzeydoğudan yaklaşan soğuklar Karadeniz tarafından epey bir yıpratılırlar, bu yüzden kuzey kıyılarımızda (İstanbul dahil) kar mevsimi biraz geç başlar.

Reklam

Hafta Sonu Molasından Sonra Kışa Devam” üzerine 127 düşünce

  1. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    Her yerde hava soğuyor ama neden benim oturduğum bölgede hava ısınıyor ve çevresine göre sıcak? Açıkçası benim gibi kar delisi biri için yaşanacak en kötü yer tarihi yarımada Tarihî Yarımada diye düşünüyorum. 😦

    Şuna bakın neden böyle oluyor?
    1
    2

    Cevapla
  2. mahsamdem,Üsküdar/İstanbul;15 m

    Havadelisi şu sorumu cevaplar mısınız? Malumunuz bugün ve yarın İstanbul’da hissedilen sıcaklıklar termometre sıcaklıklarından düşük. Mesela gerçek sıcaklık +2 ve hissedilen sıcaklık – 2 veya – 3 derece gibi bir değer olduğunda, hissedilen sıcaklığın (-) değerlerde olması, deniz suyunun soğumasına olumlu veya hızlandırıcı katkı sağlar mı; yahut (-) değerdeki hissedilen sıcaklık suyun donmasına neden olur mu? Hissedilen sıcaklığı sadece insanlar mı veya canlılar mı hissediyor? 🙂

    Cevapla
    1. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

      Hissedilen sıcaklık, hava soğukken, büyük ölçüde rüzgardan dolayı termometre sıcaklığından düşüktür. Çünkü rüzgar hızı ısı kaybını arttıran bir faktördür. Bundan dolayı denizden de ısı kaybı artar (yani birim zamanda deniz suyu sıcaklığındaki düşüş daha fazla olur). Yani eğer hava 3 dereceyse ve rüzgar sertse, hava 3 derece ve rüzgarın olmadığı durumdan daha hızlı soğuma olur denizde.

      Ama deniz suyu sıcaklığı havadan daha fazla soğuyamaz. Onun için donmaz. Hava sıcaklığı -5 derece de olsa öyle hemen donmaz. Denizde bir sürü su var, bir sürü de ısı var bu yüzden.

      Cevapla
      1. mahsamdem,Üsküdar/İstanbul;15 m

        Cevabınız için sağolun..Ancak donma ile ilgili soruyu esasında deniz suyu için sormamıştım… Mesela çevrede/sokakta/caddede yağmurdan kalan küçük su birikintileri vs.için sormuştum.Şu an Îstanbul’da termomere sıcaklığı +2 derece olup da,hissedilen sıcaklık değereri – 3 derece olduğunda çevredeki küçüksu birikintileri donar mı, buz tutar mı??

        Cevapla
        1. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

          Hayır, söylediğim gibi, bir maddenin sıcaklığı (su, taş vb.) çevresel sıcaklıktan daha düşük değer alamaz. Maddenin ısı kaybı, sıcaklık çevresel sıcaklığa eşitlendiği anda son bulur. Yani hava +2 derece ise, rüzgar isterse kasırga şeklinde essin ve hissedilen -20 derece olsun, sular donmaz. Sadece su birikintileri +2 dereceye daha çabuk ulaşır.

          Cevapla
            1. On-Air (Muratpaşa/ANT, 41m) & (Küçükyalı/İST, 29m)

              Ozan hocam ıslak termometre sıcaklığı da önemli değil mi? Kuru havalarda ıslak termometreyle, reel değer arasındaki makas açılır. Mesela sıcaklık 5 derece ve nem oranı %30’sa ıslak termometre sıcaklığı 0 derece oluyor. Ben Antalya’da artı değerlerde don gördüm şahsen küçük su birikintilerinde.

              Ayrıca kış geceleri toprak üstü sıcaklık, termometre değerinden hep düşüktür.

              Bakın pozitif termometre değerine rağmen İstanbul’da don riski var:

              http://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-harita.aspx

              Antalya’da bile toprak üstü sıcaklık 2 dereceye düşmüş:

              http://www.mgm.gov.tr/tarim/toprakustu-sicakliklari.aspx

              Cevapla
          1. Praetor [White Fox] (Bilkent/ANK 1206m)

            Küçük bir kafa karıştırıcı dipnot (:D) :
            Biraz rüzgarla birlikte nem oranı %50’nin altındayken ve hava da 1 dereceyken bahçedeki mavi ladini hortumla iyice baştan aşağı ıslatırsan çamın dallarındaki su tanecikleri zamanla buz tutar, mavi ladinin dalları arasındaki sıcaklık -2’ye kadar düşebilir. Yani çam ağacı çevresel sıcaklıktan daha düşük değer alabilir. (Bkz Islak Hazne Sıcaklığı)

            Cevapla
            1. Praetor [White Fox] (Bilkent/ANK 1206m)

              Hava kuru olunca çamın dallarında ve bu dalların derinliklerindeki su buharlaşmak için ortamdan ısı almaya ihtiyaç duyacak. Çamın içinin rüzgardan daha korunaklı olduğu düşünüldüğünde su buharlaşırken içerdeki nem oranı yükselicek yükselecek, nem oranı yükselirken yoğunlaşma sıcaklığı da yükselecek, öte yandan ters orantılı şekilde sıcaklıkta düşmeye başlayacak. Çamın içindeki yükselen yoğunlaşma sıcaklığı ve düşen sıcaklık değeri orta bir noktada buluşacaklar. Bu da ıslak hazne sıcaklığı olacak (Wet bulb Temperature http://en.wikipedia.org/wiki/Wet-bulb_temperature ) Şahsen benim kar tahmini yaparken dikkate aldığım en önemli unsurlardan birisi işte bu 🙂 Islak hazne sıcaklığı bir bakıma şöyle de tarif edilebilir, ıslak bir yüzeyin belli bir sıcaklık ve belli nem oranında buharlaşma ile ısı kaybetmesi sonucu ulaştığı minimum sıcaklıktır.

              Mesela nem oranı %40 farzedelim hava da 1 derece olsun, bu değerdeki havanın yoğunlaşma sıcaklığı -11’dir. Ben mavi ladini kobay yapsam ve iyice ıslatırsam. Çamın içindeki hava teorik olarak -2.6 dereceye düşebilir.

              Burda hesaplaması var.
              http://www.easycalculation.com/weather/dewpoint-wetbulb-calculator.php

              Bazen Ankara çukurunda 1.1 derecede yağmur yağar, çukurdakiler de çılgına döner. Ama bu aslında nem %99 olduğundan ve ıslak hazne sıcaklığının da 1 dereceye yakınlığındandır. Yüksek nem = gizil ısı = yukarda kar olarak başlayan yağışı yağmura çevirme gücü 😀 😀 😀

              Cevapla
    2. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

      Arkadaşlar yorumlar için çok teşekkürler, ben hep rüzgarla bağlantısını düşünerek yapmıştım yorumlarımı, tabii ki buharlaşma gibi etkenler işin içine girince sıcaklık farklılaşabiliyor…

      Cevapla
    1. Bahattin(Naipli/Balıkesir,280m)

      İzmir’in açıklarından gelecek ufak bir kütle gece saatlerinden itibaren Balıkesir e havada izlenecek bir kar bırakabilir. Zira hava sıcaklığı şu anda 1.2 derece ve düşmeye devam ediyor. İzleyip göreceğiz. Bu arada aralık sonu sistemi konuşulmaya başlandı bilgisi olan var mı?

      Cevapla
  3. Trakyalı (Tekirdağ / 20m)

    Mavi köşedeeee, Balkanlar’ın yenilmezi, kışların vazgeçilmezi ve şüphesiz en soğuk rüzgarı : Karayel
    Kırmızı köşede ise Ortadoğu’nun tozlu, Toroslar’dan geçerken fönlü, ılıman rüzgarı : Keşişleme
    Çetin bir karşılaşma 🙂

    1

    2

    Cevapla
  4. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

    Son 24 saatin yağışları;
    1
    Mersin, 92 kg!
    Bir de benim çok uzun zamandır dikkatimi çeken bir şey var. Antalya’daki 3 istasyon nerdeyse hiçbir zaman aynı yağışı almıyor. Toplam yağış miktarı ya doğudan batıya artıyor, ya batıdan doğuya ve bu hiç şaşmıyor 🙂 Günlük maksimum ve minimum sıcaklıklar bakımından da en batıdaki ile en doğudaki istasyon arasında bazen 4-5 dereceye varan fark oluyor. En batıdaki istasyon Antalya’nın en ılıman noktası. Gündüz sıcaklıkları çok yüksek değil, gece sıcaklıkları çok düşük değil. En doğudaki istasyonda ise gece sıcaklıkları çok düşüyor, gündüz sıcaklıkları ise en batıdaki istasyondan hiç değilse 1-2 derece daha yüksek oluyor.
    Bu da böyle bir gözlemimdir 🙂

    Cevapla
    1. On-Air (Muratpaşa/ANT, 41m) & (Küçükyalı/İST, 29m)

      1993’ten bu yana Antalya’da hava deliliği yapan biri olarak, şehrin iklim karakterini en iyi yansıtan istasyonun havalimanı istasyonu olduğunu düşünüyorum.

      5-6 yıl önce DMİ son durum haritasında Antalya için öntanımlı istasyon Antalya Havalimanı’ydı. Sonra nedense Konyaaltı’nı kullanmaya başladılar.

      Antalya birçok sistemde şiddetli rüzgara maruz kalan bir kenttir ama son durum haritasında Antalya için kuvvetli rüzgar simgesini hiç görmemişsinizdir. Çünkü Konyaaltı istasyonu rüzgar da almıyor pek. Dikkatli hava delilerinin gözünden kaçmamıştır bu durum.

      Son olarak; kentin uç ve ortalama meteorolojik değerleri havalimanına ait.

      Cevapla
  5. karsever(kızılcahamam/ANK,980)

    perşembe gelecek olan kuvvetli soğuktan sonra pazar gelecekmiş gibi duran sistemden çok ümitliyim çünkü buralarda yağış yağmurdan kara dönmekte çok nazlanıyor ama soğukken direkt karla başlıyor ama o sistemde sonra yağmura çevirecek gibi ardından.

    Cevapla
    1. Bahattin(Naipli/Balıkesir,280m)

      Üniversite dolayısıyla 4 yılımın geçtiği Buca’nın İzmir’den ayrı kendine has bir ikliminin olduğunu iyi bilirim.Hele ki Şubat ayında Nif dağında kar varken,kuru soğuğunun gündoğusu-poyraz karşımı bir rüzgarla Buca’yı esir aldığı günler hala hafızamda tazedir.

      Cevapla
  6. carcass (Eskişehir,794m)

    Eskişehir olarak bugün yağmura doyduk. Öğle saatlerinden itibaren tam anlamıyla bir “Kış Yağmuru” yaşadık. Son derece besleyiciydi toprak için. Tahmini 20-25 kg düşmüştür. 3-4 saat aynı tempoda yağdı. Hala daha çisenti şeklinde yağıyor. Sıcaklık 4 dereceye kadar düştü.
    Eee yağmura doyduk artık sıra karda. Buradaki son senemde iyi kar yağışları görmek isterim. Bekliyoruz.

    Cevapla
  7. Sirocco (Beylikdüzü/İst, 173m)

    Beylikdüzü’nde sulu kar var şu an, ışıklar yanıltıyor olabilir diye düşündüm ama havaturka’da da aynı şekilde sulu kar olduğunu iddia edenler var.Net bir karar veremedim, yağan şey herneyse havada düşerken gösterdiği davranışları kar gibi.

    Cevapla
      1. mehmet göktuğ (Elvankent-ANK-825 m)

        Adveksiyon haritalarında gördüm yalnız ona güvenerek çizdim oklüzyonu… Diğer haritalarla garantiye alamadığım için şüphe ettim. Bir de benim size bir sorum olacak. Bazen yer kartı çizerken özellikle KNMI ve Metoffice siklonlara yalnız oklüzyon atıyor ve çok uzatıyorlar. Neden? Ve ben baktığımda hiçbir çıktıda göremiyorum o oklüzyonu.

        Cevapla
    1. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

      Hoş geldiniz, bulutlar epey alçakta bu sabah İstanbul’da evet.
      Aşağıda da Safir binasının (4.Levent) bu sabahki görüntüsü var. Bu binanın tepesi yerden 236 metre, deniz seviyesinden 368 metre yüksek olduğuna göre, bulut tabanı yerden 150-200 metre, deniz seviyesinden 280-330 metre yüksekte olmalı.

      1

      Cevapla
      1. mahsamdem,Üsküdar/İstanbul;15 m

        Sapphire’ in bulunduğu yerin rakımı yaklaşık 130 m.,sözünü ettiğiniz 236 m. yükseklik binanın yegane kendi yüksekliği mi yoksa buna 130′ lik rakım dahil mi?Şayet rakım hariçse, bu durumda “rakım + bina yüksekliği” = “360- 370 m.” gibi bir yükseklik değeri ortaya çıkar değil mi?Tabi bu durumda sözünü ettiğiniz bulut yüksekliği de değişmiş olacak…Sapphire terasa çıktığımda çamlıca tepelerinden daha yüksekteymişiz gibi anımsıyorum.

        Cevapla
          1. mahsamdem,Üsküdar/İstanbul;15 m

            Ben de ilginiz ve alçak gönüllülüğünüz için teşekkür ederim. Madem ki Sapphire terasın yaklaşık 370 m. rakımı var, şehir merkezi veya deniz seviyesi için sıcaklık bakımından kar sınırındaki sistemlerde çok karsadığımız zaman, Çamlıca tepelerine veya Aydos’a gitmek yerine Sapphire’e gidilebilir 🙂

            Cevapla
                1. mahsamdem,Üsküdar/İstanbul;15 m

                  Teras bildiğimiz anlamda dımdızlak üstü açık değil,yarı yarıya üstü kapalı idi diye hatırlıyorum… Gerçi ben geçtiğimiz yaz mevsiminde o bunaltıcı sıcakların olduğu günlerde gitmiş ve serin havanın tadına varamamıştım 🙂 Çıkış ücretli ve terasın rüzgar ve yağıştan korunaklı olduğundan kış mevsiminde çıkışın iptal edileceğini pek sanmıyorum…Ama gitmeyi düşünürsek telefon açar sorarız, yada o mevkide çalışan- evi olan birimiz sorabiliriz…

                  Cevapla
                1. mahsamdem,Üsküdar/İstanbul;15 m

                  Haydi gidelim desek, sanırım en az 10-15 kişi oluruz ki; bu durumda terasa çıkış ücretleri bakımından grup indirimi kazanacağımızı düşünüyorum 🙂 Yukarıda ise birer ikişer çay içeriz en fazla… Ama gidiş tarihini sizin belirlemeniz lazım, sınırda bir sistem olsun… Hava delileri yanlarında laptop, tablet bilgisayar, termometre, basın ölçer, nem- rüzgar ölçer cihazlarını getirirler; hava gözlem ve sohbetleri ile epey şenlikli olur…

                  Cevapla
  8. Alper

    Poseidon, çarşambayı perşembeye bağlayan gece trakyanın bir bölümü ve çanakkale civarı için kar örtüsü gösteriyor. Ne dersiniz doğru çıkarmı sizce?

    1

    Cevapla
  9. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    ECMWF ve GFS uyumlu çıktılar sunuyor İstanbul’un kıyılarında sulu kar yağma ihtimali bana göre %90 karasal kısımlarında ise yılın ilk karı yağıcak gibi gözüküyor inşallah günü gelince soğuklar dahada artar 😀

    Cevapla
      1. poyraz(Eskişehir/860m)

        Pazartesi gecesinden itibaren İç Anadolu`da kar beklentim vardı ama kalınlık değerlerini biraz inceledim, 500-1000 mb kalınlık durumunda şartlar uygunken, 700-1000 mb kalınlık durumu ve 850-1000 mb kalınlık durumu kar olmayacağı yönünde.

        Cevapla
  10. Okito (Ürgüp/NEVŞEHİR, 1050m)

    Son birkaç çalıştırmada, özellikle GFS, Sibirya’yı sürekli Karadeniz’in üzerinde kilitleyen omega benzeri bir blokaj öngörüyor.

    1

    Tabii senaryo Aralık’ın ikinci yarısından sonraya sarkan, uzak bir tarih. Ancak gerçekleşirse Sibirya’nın, Karadeniz’in kuzeyini oldukça soğutacağı anlamını taşıyor. Kim bilir bloke kalktıktan sonra, olgunlaşan soğuk, uygun basınç yerleşimleriyle Kırım üzerinden “hars” diye giriverir memlekete.
    Umut etmek güzeldir. 🙂

    Cevapla
  11. Santiago (Florya - IST / 47m)

    Bunu söylemek için henüz çok erken olsa da belirtelim, GFS modelinin son bir kaç çalıştırmasına göre önümüzdeki perşembe İstanbul yılın ilk karı ile tanışabilir. Siklonun yapacağı hareketi ve soğumayı takip edeceğiz artık. Balıkesir – Bursa – Bilecik dolayları ise örtü alabilir.

    Bugün itibariyle GFS ve ECMWF 850 hPa’da -8C/-9C civarında bir soğuk girişi öngörüyor.

    850 – 1000 hPa kalınlık değerleri

    Cevapla
  12. Cumulonimbus(Çankaya/ANK, 965 m)

    Aralık, geriye kalan illerde de yağış konusunda zirveyi zorluyor. İkinci, üçüncü, dördüncü beşinci ve altıncı en yağışlı ayı Aralık olan illeri haritaya ekledim. Filigranlı belgede daha fazla tahrifat yapmayım diye başlığı değiştirmedim 😀

    1

    Aralık yağışı, kışların kurak olduğu gerçek kara iklimi görülen Doğu Anadolu’nun kuzeyinde, kısmen de Kastamonu-Çorum ve Kayseri-Sivas civarında diğer aylara göre azalıyor.

    Cevapla
  13. Trakyalı (Tekirdağ / 20m)

    Aralık ayının ilk haftasında Trakya’da görülen yağış toplamları: Edirne 65 kg, Kırklareli 143 kg, Tekirdağ 123 kg, Çanakkale 119 kg, Muratlı 99 kg, Çatalca: 82 kg (ama DMİ sayfasında son iki günkü Çatalca verilerini paylaşmamış, en az 10’ar kg olduğunu varsayarsak orası da 100 kg’ı geçer).

    Cevapla
  14. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    Şimdilik modellerde Perşembe gününden itibaren hatırı sayılır soğuklar girmiş görünüyor ama yağış pek tatmin edici değil bence. Bir de anlamadığım 850 hpa’da -10 ile, yağış hep böyle ters orantılı mıdır? -10 da doğru düzgün cephe yağışı gördüğümü hatırlamıyorum, hep Sea effect oluyor. 87 kışında ise -10 cephe yağışının neredeyse başında girmiş ve 0 ile -10 arasında 150 km lik bir mesafe var. -15 bile cephenin sonuna doğru sokulmaktan çekinmemiş. Bu ikisini bir araya gelmesi gerçekten bir hava delisinin en çok istediği olay

    Cevapla
    1. Santiago (Florya - IST / 47m)

      Perşembe günü için görünen sistem İzlanda kökenli. Bu tip sistemlerde lodos arkası karayel olur, alçak bölgeler için soğuma sıkıntısı doğaldır, yağış da çabuk kesilir.

      Bence GFS’in gösterdiği senaryo şu an için çok iyi. Diyagrama göre de o soğuğun törpülenme ihtimali hayli yüksek.

      Cevapla
    1. Okito (Ürgüp/NEVŞEHİR, 1050m)

      Nazire yapmak gibi olmasın ama Aralık gerçekten son yıllara göre güzel başladı.
      Bakalım önümüzdeki perşembe nasıl olacak. Bu da 5 Aralık’tan Ürgüp manzarası:
      1
      Şöyle bileklere kadar gelen ilk karda, Kapadokya Vadisi’ne çıkıp fonda peri bacası olan fotoğrafları gönderirim. 🙂

      Cevapla
  15. Antibiyotik - Didim/Aydın 5m

    Bu sabah son çıktıları ile ECMWF de GFS ye “ben de varım, anca beraber, kanca beraber” dedi..
    Bu Sibirya’nın yanına bir de Akdeniz’li depresyon eklenirse tadından yenmez.
    Dün akşam çıktılarından itibaren modeller sağlı sollu darbeler ile bizi şamar oğlanına döndürdü. Hala kimim, neredeyim anlayamadım. Bu arada who is John Galt?

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s