Nihayet: Lodos ve Yağmur, Hava “Düzeliyor”


Çok uzun sürerek gerçekten ama gerçekten kabak tadı veren, kurak, sisli, puslu, havası kirli ve geceleri sinir bozucu derecede soğuk dönemi atlatmak üzereyiz. Onun için de yaklaşmakta olan (hatta hafif hafif başlayan) lodos ve onu takip edecek yağmur için “hava bozuyor” tabirini kullanmam insafsızlık olur. Evet, hava düzeliyor. Şahsen özlediğim lodos, Pazartesi ve Salı özellikle Marmara’da görülecek. Sonrasında da yağış var, ve hava soğuyacak. Yağış Ege’de yarın hafif de olsa başlayacak gibi. İzmir’e neredeyse 50 gündür damla düşmemişti.

Bu başlık altında önümüzdeki hafta sonuna kadar meydana gelecek hava olaylarını tartışalım ve tahmin edelim; aynı zamanda son durumları bildirelim. Daha sonrası için Atış Serbest bölümünü kullanalım. Yeni yorumlarınızı buraya tıklayarak yapabilirsiniz, cevaplarınız için lütfen cevabı vermek istediğiniz yorumun altındaki ‘Cevapla’ düğmesine tıklayın. Teşekkürler.

Reklam

Nihayet: Lodos ve Yağmur, Hava “Düzeliyor”” üzerine 73 düşünce

  1. carcass

    Eskişehir de gece saatlerinde kar yağışı görmeye başladı. Yüksek kesimlerde (rakım: 850-900 m. civarı) karın rahatlıkla tuttuğu gözlemlenirken daha merkezi yerlerde (rakım: 790m) sadece evlerin çatıları ve arabaların üzerlerinde biriktiği görüldü. Sabah ise hafif bir şekilde atıştırıyordu, kesilmesi uzun sürmedi. Yoğunluğumdan dolayı doğru düzgün takip bile edemedim şu sistemi ama gece uyanıp yağışın en yoğun yaşandığı dakikaları görmem güzel oldu kendi adıma.

    Cevapla
  2. hava ankara

    Nihayet göz seyri güzel olan bir kar gördük Ankara’da. (Aralık ayı başlarında olmamıza rağmen nihayet dememin sebebi ilk karı bu yıl çok erken görmemdir 🙂 ) Fevkaladenin fevkinde olmasa da zaman zaman çok güzel yağıyor. Şu anda hafifledi biraz.

    Cevapla
  3. Sümeyye 20-25

    Isparta Sütçüler’de 08:00 sularında aniden bastıran yoğun kar yağışı dağların zirvelerindeki beyaz örtüyü ilçeye de getirdi. Uzun zamandır bu kadar şaşırmamıştım. Büyük bir sürpriz oldu:)

    Cevapla
  4. White Fox

    An itibariyle (08:20) Bilkent’teki yurdumun penceresindeki görüntü:

    2

    Az önce daha yoğun yağan kar, hafifledi ama devam ediyor. Yamaç sisi de başladı.
    Radarımız çalışmıyor, Beytepe İstasyonu internete veri yüklemiyor. (Kanımca, kar betonda bile durduğuna göre en fazla sıfır derece civarındadır)
    Modellere göre öğle saatlerine kadar kar yağışı böyle hafifleyerek devam edecek gibi… Bizim burada kar tutmuşken, Ankara Bölge İstasyonu 08:00 için son durumda 2.1 derece ve pus rapor etmiş !

    Cevapla
    1. ilkerturk

      Süpersin, çok tesekkür ederiz 🙂
      Şimdi işi gücü bırakıp Bandırma’dan kopup gelicem Bursa’ya ….
      Canım Bursa’m yine üzmedi bizi 🙂

      Cevapla
  5. ilkerturk

    360 m rakımlı Bursa, Akçağlayan’da kar yağışı başlamış, şimdi aldım haberini. Bursa dışında olduğum için resim paylaşamıyorum, üzgünüm. Sürpriz oldu. İlk kar hayırlı uğurlu olsun.

    Cevapla
  6. ALKIM

    Yağmur sesini duyunca perdeyi araladım. Pencere kapalı olmasına rağmen rüzgarı ve beraberindeki soğuğu farkettim. Şiddetli bir yağmur da eşlik ediyordu. Hemen Enka’dan sıcaklığa baktım. 7.2 dereceydi. Kısa süreli oraj sona erdiğinde (ki 3-4 dakikadan fazla değildir) sayfayı yeniledim ve gözlerime inanamadım. Sıcaklık 5.1’e düşmüş. Grafikte de ani düşüş görülüyor ancak orada sanki yarım saatte bu düşüş yaşanmış gibi bir görüntü var. Oysa ki bu düşüş 5 dakikadan kısa bir süre içerisinde çok ani oldu. Şu an hafif-orta şiddet bir yağmur var Kadıköy’de. Rüzgar yıldıza döndü ve radarda da İstanbul üzerinden batı-doğu istikametinde ilerleyen sağlam bir kütle var. Samandıra tarafında sıcaklık 4 dereceye düşmüş. Yağış sabaha kalırsa havada kar görülebilir.
    enka

    Cevapla
  7. White Fox

    WRF-ARW (30km) Değerlendirmesi – 09.12.2011 06Z
    Dikey Hız

    CAPE

    850 mb sıcaklık
    500 mb sıcaklık
    Yarın sabah Bartın, Zonguldak çevreleri deniz etkisi açısından oldukça uygun şartlara sahip. Ne yazık ki İstanbul’da, hem rüzgarın modellerde karayel gözükmesinden hem de özellikle Avrupa yakası düşey hava hareketlerinin etkisinde kalacağı için kayda değer bir yağış beklemiyorum (Yağış kalırsa bence kar şeklinde olurdu – düşük bir ihtimal Anadolu yakasında olabilir).
    Öte yandan, dün cuma günü için Ankara’da dinamik konveksiyonun etkisi dışında termodinamik konveksiyona bağlı kar yağışları da bekliyordum, hatta uçuk bir iddia olarak gökgürültü kar olasılığına dikkat çekmiştim, dayandığım koşullar tamamen çöktü. Yukarıdaki Jet Stream dalgası batıda kaldı, CAPE çok düştü, trof da güneye saptı. 😦

    Yarın Ankara’da öğleden önce miktarca çok fazla olmayan kar yağışları ile yetineceğiz. Havada görmek isteyenler için ideal… Tutsa bile akşama erimiş olur.

    Kıyı Ege’de yağış ihtimali yok. 🙂

    Cevapla
  8. Santiago

    Marmara’da hiçbir modelin göremediği sürpriz yağış…

    Evde otururken Marmara Denizi’nde bir aydınlanma gördüm, şimşek değildir herhalde dedim ama radara baktım batıdan gelen koca bir kütle.. Böyle organize bir yağışı modeller nasıl göremedi hayret..

    1

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      GFS’nin son çıktısında da, radarda gözüktüğü kadar kuvvetli olmasa da batıdan giren bir yağış bandı görülüyor, konvektif durum da bildirilmiş.

      Cevapla
      1. Melik Ahmet TAŞTAN

        Dün gece nöbetçiydim. Santiago’nun dediği gibi hiç bir model Trakya’ya yağış vermemişti. ECMWF yağışı gece saatlerinde Kocaeli, Bursa ve Kütahya hattında başlatıyordu. Balkanlar’dan gelen sistemin, yeterli soğuma ve nemlilik varken Trakya’yı pas geçip yağışı Marmara’nın doğusunda başlatması mantıklı gelmediği için sabah raporuna eklemiştim.
        Sistem benim beklediğimden de kuvvetli giriş yaptı açıkçası ve bu gece Bilecik, Bolu, Kütahya, Eskişehir ve de Bursa’da (biraz daha soğuması lazım) yerde tutacak şekilde iyi kar yağışı olabilir. Gece yola çıkmayı düşünenler varsa dikkatli ve hazırlıklı olmalı.
        Havadelilerinden de son durum raporu ve kar fotoğrafları bekliyoruz.

        Cevapla
      1. Santiago

        Doğrudur ama asıl söylemek istediğim, yağışın tüm Trakya’dan itibaren etkili olmasıdır.

        Modeller etkili yağışı (yukarıda Melik Bey’in de söylediği gibi) Doğu Marmara’dan itibaren veriyordu..

        Allah’ım nedir bu soğukçulardan çektiğim 🙂

        Cevapla
  9. Semih

    Dün Tuzla’da 36,6 kg. yağış kaydedildi. Tam soğuk bir sonbahar günü gibiydi. Tabii ki kar yağışı olsaydı çok daha güzel olurdu.

    Cevapla
  10. welbane

    An itibariyle fönle ısınan Trabzon 19, Erzurum ise -20 derece! 300 km’de 40 derece fark olması ender rastlanacak bir şey olsa gerek…

    Cevapla
  11. Devrim

    İzmir son yarım saatte yıkıldı. Şimşek ve gökgürültüsü eşliğinde güzel bir akşamdı. Bugün ofsayt değildi 🙂

    Cevapla
  12. White Fox

    Ankaralılar, öğle güncellemesindeki cuma günü alışılagelmişin dışında bir durum var. Farkettiniz mi bilmiyorum, cuma sabahı kar için uygun koşulların haricinde termodinamik konveksiyon açısından marjinal de olsa bir kararsızlık tespit ettim.

    Tabloda cuma öğleden önceki nispi nem oranına bakın, nispi nem oranının olduğu aynı yerde sıcaklık izoterm çizgilerini de inceleyin.
    Yani yukarıda hava cuma günü, öğleden önce çok soğuyor. Yer seviyesinde 3 derece olduğu 500 mb da -26 derece olduğunu düşünürsek 29 derece de oldukça büyük bir fark. Bunun dışında aşağıda lifted indeks 0’ın çok az altında marjinal bir değere sahipken ve total totals 60 gibi uçuk bir değerde (aşağıdaki dikdörtgeni okuyun) gözüküyor.

    NOAA’dan Bilkent’e ait skew-t log (p) çıktısı


    Skew-t diyagramında 500 mb sıcaklığı -34, 891 metre 1 dereceye yakın, sweat indeks 277 (potansiye şiddetli konveksiyon değeri) ve K indeks 26 bunlar konvektif kar yağışı için gayette mülayim değerler. Dikkat edin kırmızı sıcaklık eğrisi nasıl da sola doğru eğilmiş, hemen hemen her seviyede koşullu kararsızlık var.
    500 mb jeopotansiyel yükselik ve vorticity haritası

    Başkent tam da trofun merkezinde ve pozitif vorticity dikkat çekiyor, bu durum koşullu kararsız havayı kaldıracak dikey hareketi yapabilir.

    Dua edin ki bu durum bozulmasın, daha da lehimize gelişsin. Belki, Ankara’da sıradışı gökgürültülü kara şahit olabiliriz. Ben heyecan yaptım, Hans ne olur bozma bu görüntüyü ! 🙂

    Cevapla
  13. yağmurcu

    kuşadasında gece geç saatlerde başlayan sağanak geçişleri sabah 07:00 civarı şiddetini daha da artırdı, sabah trafik neredeyse tamamen kilitlendi, yollar göle döndü özellikle sahil yolu bir süreliğine tamamen sular altında kaldı, yağış öğle saatlerinden itibaren hafifledi ama lodos esmeye devam ediyor yağış yine şiddetlenebilir,hakikaten çok özlemişiz 🙂 52 günlük kabus bitti, bazen öyle anlar yaşadım ki sanki bir daha hiç yağmur yağamayacakmış gibi geldi, bir damla yağmur yağamayan bir kasım ayı geçirmek çok acı bir tecrübeydi, inşallah bir daha yaşamayız böyle bir şey

    Cevapla
  14. mehmet ulu

    Bursa’da iki gündür lodos etkili,hava fırın gibi maşallah. Giresun’da da böyle olurdu,fön rüzgarları dağdan aşağıya eserdi ve havayı sıcacık yapardı.

    Lodos sonrası yağmura kavuştuk,çok kötü ıslandım ya…

    Bu sabah Bursa’da oluşan gökkuşağı;
    bursa

    Cevapla
  15. Havadelisi Yazıyı Yazan

    İzmit’te yaklaşık 2 saattir sürekli yağmur var. Sabahleyin bir sağanak sonrası Kartepe’yi görebildik, en üst kısmı beyazdı.

    Cevapla
  16. White Fox

    Ankara şu sıralar sıcak cephe önünde 🙂
    Sıcak cephe, keşişleme ile geldiğini nasıl da çaktırıyor.
    1
    Dinamik konveksiyona bağlı olarak gelişen yağış da başladı.

    Cevapla
  17. grhc

    Şu anda yağmur güzel yağıyor Bursa’da ama yine 10 günlük süreçte tatmin edici yağış yok, bir ileri bir geri istikrarsız.

    Cevapla
  18. ZoZo

    Bursa’da sabah 08:00 civarında başlayan yağmur etkili oluyor, şükür kavuşturana, yüksek basınç istemiyoruz! 🙂

    Cevapla
  19. rainmann

    arkadaşlar lütfen bir açıklama bekliyorum:
    Hava aynı hava, fizik kuralları da aynı…. ama 5 gün sonrası için bazen modeller arasında inanılmaz farklılıklar oluyor. Bazen biri bazen de bir diğeri haklı çıkıyor. Dolayısıyla özellikle ecmwf ve gfs modellerinin orta ve uzun vadede kullandıkları parametrelerde ve/veya kabullerde ne tür farklılıklar var ki bazen birbirinin tam tersi tahmin çıktıları verebiliyorlar….Hatta bu süreyi 3 güne de indirebiliriz. Örneğin 07 aralık 00Z bazlı yapılmış tahmin modeline göre +48 h için Ankara’ya ecmwf yağış verirken gfs de hiç bir şey yok??Neden?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Üst menüden ulaşılan Tahminler -> Kısa Vade sayfasında, modellerin detaylı açıklamalarına İngilizce linkler var. Onları kurcalayabilirsiniz. Ama çok teknik meselelerdir. Basit olarak şunu söyleyeyim: İklim sistemini (havaküre-suküre-buzküre-yaşamküre-taşküre) modellerle tam olarak simüle etmek, hem sistemdeki birçok şeyi hala tam olarak anlayamadığımız için, hem de tüm ayrıntıları simüle etmek lojistik olarak imkansız olduğu için, mümkün değildir. Birçok fiziksel süreç (mesela kümülüs bulutlarının oluşumu) modellerde son derece basitleştirilerek temsil edilir (henüz anlaşılamayan kısımlar temsil edilemez zaten) Ve bu temsil her modelde farklı bir matematiksel yöntemle yapılabilir.

      Sözün kısası, delirmenin bir anlamı yok 🙂 Bunlar son derece normal şeyler. Meteorolojinin ve iklim biliminin şu anki sınırlarını bilirsek bu çelişkileri de normal kabul etmemiz kolaylaşır.

      Son söz: Bilimin belli bir noktaya getirdiği her dalda olduğu gibi, meteorolojide de henüz bilinmeyenler üzerine cahilce yorumlar üretilir. Bir başka örnek “kuantum fiziği”dir, “kuantum iyileşme”, “kuantum aşk” gibi saçmalıkların ortaya çıkması da bundandır. Uzun vade için söylenen, adına “tahmin” denen, aslında sallama olan şeyleri de aynı bağlamda değerlendirmek gerekir. Bundan mesela 25 yıl sonra, 10 gün sonrası için nokta atış tahmin yapılabildiğinde, sallamacıların yine türeyip bu sefer 50 gün sonrası için sallayacaklarından emin olabilirsiniz.

      Cevapla
  20. havaankara

    Hocam, uzun zaman yağış almayan ve özellikle enverziyon yaşanan yerlerde yağışın ilk zamanlarında yağmur altında kalmamak gerekiyor, hava kirliliği çok yüksek ve havada bol miktarda mikroorganizma vardır diye düşünüyorum. Durum gerçekten böyle midir? Açıklayan olursa sevinirim.

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Fazla bilgim yok bu konuda ama tüm tabakalardaki kirlilik rüzgarla süpürülmeden epey “kirli” yağmurlar yağacaktır diye mantık yürütürdüm ben de…

      Cevapla
    2. White Fox

      Ben bugün uzun aradan sonra ilk defa derse giderken Bilkent’ten Ankara denen çukuru gördüm. Görüş mesafesi gayet iyiydi. Rüzgar, enverziyonun kirliğini alıp götürmüş. 🙂

      Cevapla
  21. erdoğan

    Bu kadar uzun yb sıkıyor . Geçmiş yıllarda yb olduğu zaman kasımda, pastırma yazı denirdi. Bu yıl soğuma çok olduğu için o da olmadı. Artık bıktık ve kurtulmak üzereyiz. Ben Konyalı olarak 2 mutlu gün geçireceğim. Merkezde müthiş bir yağmur,yüksek ilçelerde kky ve kar göreceğimizden eminim. Cuma günü beklenen kar kaybolduğu için üzgünüm ama çarşamba akşamından perşembe öğleye kadar hemen hemen kesintisiz yağmur beni mutlu etmek için yeterli.
    Bu arada hemşerim çihiro’nun yazıları uzun zamandır çıkmıyor. Galiba o da kar yağmaya başladıktan sonra yazacak 🙂

    Cevapla
  22. White Fox

    Yaptığım son Skew-t Log (P) değerlendirmelerime göre yarın akşam saatlerinde(veya hava kararmasına yakın) Ankara’da “sıcak cephe” geçişi ile yağışlar başlayacak. (Eğer, yer kartları Ankara’ya yarın akşam sıcak cephe atmadıysa, yanlış çizilmiş demektir, 😛 Çünkü keşişleme çok açık biçimde belli ) Bu nedenle yarın akşam Ankara’da Bilkent, Oran gibi yüksek semtler de dahil olmak üzere kar beklentim yok.
    ank
    Öte yandan akşam güncellemesinde ana senaryo en az yağışı vermiş. Buna da moral bozmayın derim. Bu verdiği az yağış ile, GFS’nin skew-t çıktısı birbirini tutmuyor. Diyagramdaki ensemble miktarı kadar yağış almamamız için sebep yok.

    Cevapla
    1. havaankara

      Ankara civarında bazı yerlerde enteresan şekilde bugün yağış vardı hafif de olsa. Sabah modellerinde ve DMİ’nin tahminlerinde bu yönde bir şey yoktu. Akşam maç için çıktığımda da yerler ıslaktı ve halı saha da ıslak ve kaygandı. Modellerde hiç belli olmayan bu hafif yağışın sebebi nedir acaba? Mehmet Hoca’m, sorunun öncelikli muhatabısın haberin olsun. 🙂
      1
      2
      3

      Cevapla
      1. White Fox

        Açıkcası bana yöneltilen bu seneki en kazık soru buydu – modelin yakalayamadığı yağışı açıklamak 🙂
        Bugün için tahmin yapmamıştım Ankara için, baktım gerçekten de hiç bir model Ankara’daki hafif yağışı yakalayamamış. Bende her zaman hava olaylarını açıklamakta birincil kaynağım olan Skew-t Log (P) diyagramında, sorunun cevabını aramaya çalıştım. (Cevabını da buldum ama sana yarın cevap vereceğim) Aşağıda 12 Z balon ölçüm sonuçlarından oluşturulam Skew-t diyagramı var.

        Hava termodinamik konveksiyon açısında oldukça kararlıymış, (Lifted 9, Showalter indeks 8, anladığım kadarıyla CAPE 0 )
        Fakat diyagrama bakınca, ilk bakışta dikkat çeken durum ise bu mavi (ışba sıcaklığı profili) çizgi ile kırmızı (çevresel sıcaklık profili) çizgi arasındaki mesafe bazı seviyelerde çok kısalırken, bazı seviyelerde uzaklaşıyor. Yani, bazı tabaklarda hava çok nemli, bazı seviyeler ise kuru olduğu anlamına geliyor. Bu duruma hydrolapse adı veriliyor.

        Sorduğun sorunun cevabını ben buldum, ama seni düşünmeye zorlayarak kendi sorduğun sorunun cevabını sana buldurmaya çalışacağım, yukarıdaki skew-t yorumumdaki sana verdiğim bilgi ışığında cevap vermeyi dene bakalım.

        Sence nemli hava parseli kuru havaya göre mi daha yoğundur, yoksa kuru hava parseli nemli havaya göre mi ?
        Yoğunlukları aynı mıdır, aynı değilse yoğunluk farkından nasıl bir etkileşim gösterebilirler ? 🙂

        Cevapla
        1. hava ankara

          Hocam, çok basit bir mantıkla, daha yoğun olan kuru hava aşağı çöker, az yoğun olan nemli hava ise yükselir. Yüksekte bulunan soğuk hava nedeniyle de Ankara’ya beklenmedik bir zamanda yağmur yağar. Hocam ben ancak bu kadar açıklayabildim. Yanlışsa da doğruysa da daha detaylı ve daha bilimsel açıklamasını bekliyorum 🙂

          Cevapla
        2. White Fox

          Çok basit bir mantıkla, daha yoğun olan kuru hava aşağı çöker, az yoğun olan nemli hava ise yükselir.
          Çok güzel 🙂 Yoğun olan dipte kalma(batma) eğilimindeyken daha az yoğun olan, daha yoğun olanın üstüne geçme eğilimindedir. Bir hava kütlesinde adveksiyon (yatay yayılım) ile olan akış daima aynı yoğunluktaki katmanlar arasında olma meyilindedir. Bu sırada az yoğunun ağır olanın üstene geçmesiyle yükselme oluşur, buna izentropik yükselme denir.
          Kendi blogumda dinamik konveksiyon başlığı açmıştım, bu durum da doğrudan onunla ilgili aslıda… Orada paintle çizdiğim görseli daha iyi anlamak için incele. 🙂

          Yüksekte bulunan soğuk hava nedeniyle de Ankara’ya beklenmedik bir zamanda yağmur yağar.
          Bu kısım gereksiz olmuş. Yükselen hava parselini dışarı ile ısı alışverişi yapmayan (adyabatik) olarak farzet. (Parsel teorisi de böyle bir adyabatik süreç varsayımından ibaret!)
          İzentropik yükselmede, yükselme sırasında hava yukarıda soğuyacağı için taşıdığı nemle bir süre sonra doygun hale gelecektir ve bulutlanma hatta yağışa neden olabilir.. Yukarıdaki hava çok soğuk olsa da olmasa da bu durum gerçekleşir.

          İzentropik yükselme ile oluşan (dinamik) konveksiyon, kararsızlık indeksleri ile tahmin edilemez, çünkü bütün kararsızlık indekslerinin temelinde yerden ısınarak yükselen hava parseli mekanizması yatar, bu konveksiyon onlardan farklı ve modeller tarafından da çok iyi çözümlenemez.

          Daha önce Ahmet Melik Taştan Bey’le de konuşmuştuk. Bu balon ölçümlerinin Türkiye’de çok geniş mesafeler arasında günde 2 defa (00Z ve 12Z) yapılması ve bu nedenle bizim yukarı atmosfer konusunda bilgi sahibi olamamamız, bu tip yağışların tahmin edilememesine neden oluyor. Ankara’nın 06Z balon ölçümü de olsaydı, hydrolapse durumundan kaynaklı izentropik yükselme ilişkisi içinde konvektif yağışlar olabilir sonucu çıkarılabilirdi.

          Dipnot: Böyle yağışların oluşması için hydrolapse durumunun birkaç seviyede birden güçlü olması gerekir.

          Cevapla
  23. Devrim

    Izmir salı gününü sıfır çekerek bitirecek gibi. Yağış için sadece yarın kaldı. Sonrası için arkadaşlar pek iç açıcı değiller. Accuweather tahminlerine bakıp gönül eyleyeceğiz sanırım.

    Cevapla
  24. Emre

    Perşembe ve cuma Ankara için sırasıyla karla karışık yağmur ve kar yağışı tahmini yapmış DMİ. Böyle bir lodosta mümkün müdür?

    Cevapla
      1. hava ankara

        Şu anki duruma göre başlangıçtaki önemli yağış yağmur şeklinde . Ancak aynı görüntü özellikle perşembe gece ve cuma sabah soğukla yağışın çakışıp , yağışın kar şeklinde olacağı öngörüsünde.

        Cevapla
  25. Gecelerin yargıcı

    Ben Bilecik Bozüyük’te ikamet etmekteyim. Bozüyük konum itibariyle en çok kar alan yerlerin başında gelmektedir. Her sene 20 Kasım itibariyle kar yağan Bozüyük artık o yağışları daha geç almaya başladı. Bu sene yine yağdı fakat daha yüksek kesimlerde örtü yaptı. Bu sene yağmursuzluktan ekilen buğdaylar dahi çıkmadı. An itibarıyle güzel bir lodos fırtınası var. Ya nasip der herkese selam ederim.

    Cevapla
    1. carcass

      Sonuna kadar katılırım söylediklerinize… Eskişehir-Bozüyük arası 45 dakika olmasına rağmen, Bozüyük kara gömüldüğünde dahi Eskişehir’de kupkuru ayaz yaşadığımız çok sistem bilirim. Şanslı yer vesselam 🙂

      Cevapla
      1. ozan DENİZ ETKİSİ

        Bern gibi mi ? 🙂 Özledin mi Bern’i ? Nasılmış İstanbul’da kar beklemek? Çin işkencesi daha iyidir:)

        Cevapla
  26. Semih

    Böyle havaları ne de özlemişiz. Sahilde ılık bir esinti yüzünüze çarpıyor, mutluluk veriyor insana 🙂
    Bugün sıcaklık Tuzla’da 18,2 dereceye kadar yükseldi. Şu an 22.00 itibariyle ise 15,5 derece ve çevrelere göre daha ılık.

    Cevapla
  27. cemal

    Buna da şükür. Akşam eve gelirken bu esen lodosu ne kadar özlediğimizi farkettim. Önce bir yağmur yağsın memleketimize sonra düşünürüz artık kar yağışlarını. Zaten bıktım artık şu modellerde gözüküp gözüküp kaybolan kar yağışlarından.

    Cevapla
  28. Ankaragücü Yazıyı Yazan

    Yaklaşık 40 gün sonra ilk yağmur damlaları Marmaris’e düşmeye başladı. Henüz yeri zar zor ıslatsa da, darısı diğer bölgelerin başına..

    Cevapla
  29. Adriana Klima

    Kurak bir dönem geçiriyoruz ve uzun vadede de önümüzde yağışsız günler çoğunlukta olacak.
    7-8 Aralık sistemi ise gücünün büyük bölümünü yağmur şeklinde harcayacak, bir miktar yağmur ve lodosla pusun dağılması dışında heyecan yapacak bir durum yok ne yazık ki . İzlanda da takip eden günlerde yeniden güçlenecek ve Azor’u Akdeniz havzasına sıkıştırmaya devam edecek gibi görünüyor.. Yanılmak isterim , lakin bence önümüzdeki bu iki sistem sonrası ekim ortalarından itibaren yaşadığımız basınç yerleşimi koşullarına geri dönüş yaşayacağız.

    Cevapla
  30. carcass

    Düzelsin artık yahu… 11 gündür memleketim Milas’taydım, sanırsınız ki yaz mevsimini yaşıyoruz. Geceleri oluşan hafif ayaz dışında hep sıcaktı. Aralık ayında bile T-Shirt ile dolaştım, doğru düzgün bulut bile görmedim, hava o derece “kötü” yani!! Gitmeden önce baktığım kadarıyla Y.B.’nin bir süre daha devam edeceğini biliyordum, şaşırmadım aslında. Yağmur yağmadığı için de zeytinciler dertliydi biraz, kaliteli zeytin için eylül sonu gelen yağmurların hasat zamanında da devam etmesi gerekiyordu, neyse ki geç de olsa geliyor gibi gözükmekte. Uzun bir aradan sonra tekrar takipte olmak güzel bir duygu.
    Kaç zamandır internete de girmedim, özlemişim burayı da Ozan Hoca’m. Bir başlık kaçırmışım gördüğüm kadarıyla. Santiago Hoca’mın ellerine sağlık, harika bir analiz olmuş. Yapılan bazı yorumlardan da “Meyve veren ağacın taşlandığını” bir kez daha anlamış oldum ayrıca…

    Cevapla
  31. KRAL

    Ayın 8’i gibi yağışlar Güneydoğu’ya ulaşmış olacak. En son yağışı 19 Kasım’da aldığımızı düşünürsek yaklaşık 20 günlük bir yağışsız zaman dilimi olmuş olacak. Sıkılmıştık bu kirli, puslu, donlu havalardan. İlaç gibi gelecek bu yağışlar. 🙂

    Cevapla
  32. bahattin bakırcan

    neredeyse 60 gündür Balıkesir’e damla düşmedi ve enverziyon yüzünden kirli havalı bol kırağılı geceler yaşadık ve hakikaten kabak tadı veren bir hava… bugün lodosun hafiften esmesiyle yb’dan ne kadar nefret ettiğimi daha iyi anladım. lodosu yağmuru kar yağışını tipiyi çok sevdik be ozan hocam 😀

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s