Şu an İsviçre’de aşağıdaki videoya uygun bir hava var.
Öte yandan Uludağ’da yağış var ve sıcaklık 0 derece! Gerede 4 c!
Ne dersiniz Ankara’nın Dikmen’inde filan bir sürpriz olur mu bu gece? Nisan’da olsa anlardık da, Mayıs için çok sağlam bir soğuk bu. Gözlemleri bildirelim. Teşekkürler.
Hahaha Mayıs ayı ortalığı karıştırmış 😀
http://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=101124
“Emniyet birimlerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş esnasında Çağlayan yönünden gelen ve ‘havaların gayet iyi gittiğini savunan karşıt görüşlü bir grup’la protestocular arasında yaşanan sözlü gerilim kısa sürede çatışmaya dönüşürken, iki grup taşlar ve sopalarla birbirlerine girdiler.” 😀
Mayıs ve yeşil. Birbirine çok yakışan iki kelime. Konya’da toprağın olduğu her yerden yeşil otlar fışkırdı. Kaldırım kenarlarından bile! Az şimşek görsek de bitme be Mayıs 🙂
An itibariyle Fransa’da 28C-30C, Almanya’da 28C, Polonya’da 26C, İsveç ve Finlandiya’da 24C-25C’ye varan sıcaklıklar görülüyor. Oysa ki İstanbul 2011 yılında henüz 23C görmemiş. (20C üstü sadece 3 kez)
Sorum şu; Nisan ve Mayıs aylarında kıtayı etkilemekte olan basınç yerleşimleri kışın gerçekleşse, 2003-2004 efsaneleri gibi bir kış mı yaşardık yoksa 2007 gibi Avrupa kıtasına (biz dahil) hiç uğramayan bir kış mı?
Bence çok sağlam kış olurdu çünkü 2007’deki basınç yerleşimlerine bakınca kuzey enlemlerden feci siklonların geçtiğini bunların da sürekli Atlantik havası taşıdığını görüyoruz ama son iki ayda sanki böyle olmadı, yüksek basınçlar daha dik oluştu ve blok yaptı. Yoksa yanılıyor muyum?
Güzel bir tartışma. Fikir beyan edemeyeceğim ancak sıklıkla gündeme getirdiğimiz şu basınç yerleşimleri bu kış olsa nasıl olurdu, şu sistem Şubat’ta gelse ortalık yıkılırdı tarzı sistem ve/veya basınç yerleşimleri neden zamanında gelmez kardeşim? Ya da gelir ama 3-5 yılda bir geldiğinden bizi mi tatmin etmez nedir! Geçtiğimiz kış modellerin çizdiği senaryoları hatırladım birden. Bir türlü gerçek olamayan o deniz seviyesinde -12,-17leri gösteren senaryoları. Israrla bir kaç haftada bir ortaya çıkıp, ilk 180’e giren ve önce yavaş yavaş erimeye başlayıp ilk 120’nin içine dahil olduğu andan itibaren kaybolan sistemler. İstanbul için konuşuyorum tabii, Ankara başta olmak üzere İç Anadolu, İç Ege koptu gitti. Önümüzdeki maçlara bakıcaz artık ancak modellere olan güvenim çok sarsıldı çok.
Hislerim 2004 gibi olmasa da 2003 Şubat benzeri bir hava olabileceğini söylüyor. Haftalarca soğuk, 3C-4C yağmakla yağmamak arasında gidip gelen kar yağışı.
Ama hala net bir şey söyleyemeyeceğimizi düşünüyorum, çünkü -20C, -15C’lik soğuk hava kütleleri güneye doğru indikçe 0C ve 5C’lik kütlelere göre çok daha farklı hareket edebiliyor. Rotaları, en ufak bir değişimle tabiri caizse serseri mayın gibi değişiyor, garip alçak basınç merkezleri türüyor. ALKIM arkadaşımızın aşağıdaki yorumda vurguladığı kış modellerindeki düşük başarı oranı bence bundan kaynaklanıyor. Ne kadar fazla enerji, o kadar zor tahmin. Doğru bir yorum oldu mu bilemiyorum.
Evet kışın güney ve kuzey enlemler arasındaki sıcaklık farkının çok daha fazla olması siklon oluşumunu arttırıyor ve modelin içindeki dengeleri alt üst ediyor, katılıyorum.
Şu an tarih 8 Mayıs 2011. saat 9. sıcaklık 7 c ve müthiş bir fırtına var dışarıda. Yer Çorlu. 25 yıllık hava deliliğimde hiç bunu yaşamadım. Üşüyoruz, kombiler yanıyor ve herkes paltolu , şapkalı.. Mutlaka havalar ısınacak ve sıcak günler olacak ama hava tarzı acaba ekimde de bu şekilde de devam edebilir mi çok merak ediyorum. Her şey dönmüş olabilir, sabırla bekleyelim
“hava tarzı acaba ekimde de bu şekilde de devam edebilir mi çok merak ediyorum. Her şey dönmüş olabilir, sabırla bekleyelim” derken ne demek istiyorsun Ozan Deniz paylaş bizimle. 🙂
Google dan yeni hizmet 🙂
Santiago bunlarla zaman harcayacağına nao ve ao’yu takip etsene. Neden soğuk bu sene bahar, ne diyor indexler? Mesela Mayıs ayı ortalaması normalden 2 derece soğuk olunca bundan 4 yıl sonraki Ocak nasıl oluyor:) bir baksana?
4 yıl sonraya değil de gelecek kışa bakılabilir 🙂 Şu anda Karadeniz’de resmen La Nina var, yukarıda yorum yaptım.
La Nina etkisini geç de olsa gösterdi. Önümüzdeki kış hafif El Nino olacakmış gibi görünsede La Nina’nın etkileri sürecektir tahminimce.
Ayrıca İstanbul olarak geçirdiğimiz rezalet kışın etkisinden kurtuldum, gelecek kış için kafa yormaya başladım. Bilgilerinize… 🙂
Umut fakirin ekmeğidir 🙂
🙂 üstadım takılıyorum, kızma hemen 🙂
Mayıs ortalaması normalden soğuk olsun önce, sonra araştırmaya başlarız 🙂
Ortalamalardan soğuk geçen/geçmekte olan Mart,Nisan,Mayıs, ortalamalardan sıcak geçen kış aylarını dengeliyor sanki. Aşırı sıcak bir yaza ise hiç tahammülüm yok. Nu nedenle bu ispatsız denge teoreminin fazla dalgalanma yapmadan bir an önce son bulmasını diliyorum.
Gece Tuzla’da en düşük 4.9 derece oldu. Mayıs ayına göre çok düşük sıcaklıklar. Ayrıca sabaha karşı oldukça yoğun sis vardı.
akatlar gece 6 dereceye düşmüş…
Haberlere göre bu sabah itibariyle Sivas’ta kar örtüsü var:
http://www.haberler.com/sivas-7-mayis-a-kar-yagisiyla-uyandi-2707582-haberi/
Az önce de televizyonda bir Sivaslı beni koparan şu yorumu yaptı: “Mevsim normallerinde bir anormallik var.” 😀
Ahahah, “şu mevsim normali” lafını öyle çok kullandılar ki milletin hemen aklına geliyo.
Aslında doğru bir kullanım 🙂
Temmuzun sonunda kar yağsaydı, mevsim normallerinde olmayan bir anormallik olurdu.
Elmadağ 0, Beytepe ise 4 dereceye doğru gidiyor. Hava kapalı ama sabahtan beri kayda değer yağış düşmedi. Rüzgarın hızı 15-20 km donduruyor.
Doğudan bir şey geliyor ama çok geberik bir şey, yok olmaya eğilimli… Ankara’ya gelene kadar hayatta kalabilirse belki bilkent-çayyolu gibi yükseklerde karlı yağmur sürprizi yapar. Çok da umutlu olmamak lazım.
Öte yandan ben hiç sevmedim bu işi, çünkü bu yazıyı yazarken parmaklarım buz gibi, sağolsun oda arkadaşım da camı açık bırakmış içerisi 17 derece falan, kaloriferde yanmıyor.
Efendim, çok soğuk kendisi. Çok soğuk olunca şimşek çakmıyor. Hoşumuza gitmedi açıkçası. 🙂