29 Eylül ve Gecesi


Neler olduğunu radar videosundan izleyebilirsiniz. Saate 3 ekleyeceksiniz, unutmayın. Videoyu izleyemezseniz yorum yapıp haber verin lütfen.

Aşağıda da dün ve dün gece gerçekleşen yağışların açıklamalı haritası var:

Sea effect gibi yerel etkiler yoksa, en fazla yağış alçak basınç merkezinin kuzeybatı tarafında oluyor. Peki neden? Bilene her zaman olduğu gibi yoğurtlu döner var.

Reklam

29 Eylül ve Gecesi” üzerine 20 düşünce

  1. metingrnlr

    Radar görüntülerini izlediğimiz zaman yağışın Ege-İç Anadolu-Batı Karadeniz üçgeninde sıkıştığını görüyoruz.Yağış periyoduna baktığımız zaman;Marmara Bölgesi’nin kuzeyinde bir alçak basınç merkezi var.Diğer tarafta ise Göller Yöresi-Kars-Hakkari üçgeninde geniş bir yüksek basınç merkezi bulunuyor.

    İşte yağış da kuzeydeki alçak basınç merkezi ve doğudaki yüksek basınç merkezi arasındaki güneybatı ve kuzeydoğu yönleri arasında açılmış bu koridorda gerçekleşiyor. Bence bu yağışta doğudaki yüksek basınç merkezinin de parmağı var gibi geliyor…

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bence bu görünen alçak, benim “dün akşamüzeri” diye belirttiğim yağışa yol açan alçak. Öte yandan Anadolu’da gece meydana gelen yağış, bence bu haritada görünmeyen ve cephe boyunca sonradan oluşan ikinci bir alçağın marifeti. Bu haritanın 3 saat sonrasındaki haritada gözükmeli o alçak. Gözükmüyorsa da GFS’nin hatası 🙂 Sonuçta bu bir model.

      Doğudaki yüksekle ise yağışın bir ilgisi olmamalı diye düşünüyorum.

      Cevapla
      1. metingrnlr

        Haklısın Ozan yorumu yaparken bunun bir model olduğunu düşünmedim. Ben bunun gerçekleşen bir arşiv olduğunu zannettim. İkazın için teşekkürler.

        Cevapla
  2. Havadelisi Yazıyı Yazan

    Eveeet, bu yazının yoğurtlu döneri şu yorumuyla Evren arkadaşımızın oldu. Herkes biraz yaklaşmış ama en doğru ve anlaşılır açıklamayı yapan yoğurtlu döneri kaptı. Tüm katılımcılara teşekkür eder, bir başka hava delisi yoğurtlu döner yarışmasında buluşmak üzere iyi geceler dilerim.

    Cevapla
  3. karcı hakan

    ozan, siklonlar çok zevkli bulduğu için kuzeybatıyı seçiyor olabilir:) şakaydı tabi. siklonların soğuk cepheleri kuzeybatıda olur. bilindiği gibi soğuk cephe ilerledikçe öndeki sıcak cephe’nin yükselmesine ve yükseldikçe soğurulmasına neden olur. hemen ardından havadaki nem yoğunlaşır ve yağış oluşur. bence siklonların kuzeybatısındaki yağış, sıcak ve soğuk cephenin bu hal ve hareketlerinden dolayı oluşur.

    Cevapla
  4. Fortesla

    Haritada görüldüğü gibi en cok yagıs alan bölgeler rüzgar etkisiyle denizden nem pompalanmasına acık yerler, soguk cephe edirneden giriş yaptığına göre en kuvvetli oldugu zaman sınırdan girdiği nokta, iç kesimlere ilerledikçe yağış ile birlikte mukavemetini yitiriyor. Ayrıca karasallık arttıkça gece iç kesimlerde hava soguk cephe kadar olmasada göreceli olarak daha soguk. Hava kütleleri arasındaki sıcaklık farkı ne kadar olursa o kadar bol yağış olması mantıklı yeterli nem varsa. Benim fikrim bu umarım bilmişimdir 😀

    Cevapla
  5. trakya(korhan)

    Alçak basınç merkezinin saat yönünün tersine dönüşü ile kendine çektiği sıcak hava ile arkasında bulunan soğuk hava ilk olarak merkezin kuzeybatısında karşılaşır ve cephe hattı oluşur. Böylece sıcak hava soğuk havanın üzerine hızla tırmanarak yoğunlaşma sonucu müthiş bulutlar oluşur

    Cevapla
  6. evren

    basınç merkezinin çevresinde sanırım saat yönünün tersi yöndeki hava hareketi oluyo basınç merkezinin doğu tarafı güneyli hava hareketleriyle ısınıyor, batı tarafı ise dönüş hareketiyle kuzeyli soğuk havayı taşıyarak sıcaklık düşüşüne neden oluyor. havanın nem taşıma kapasitesi soğumayla birlikte azaldığı için kuzeybatı tarafı daha fazla yağış alıyor diye düşünüyorum.

    Cevapla
  7. vkaynar

    belki de soğumanın başladığı alan olan trakya ve gelibolu yarımadasının doğusu deniz etkisine kapalı olduqu için; alçalıcı hava hareketi yağışın yoğunluğunu oraya bırakmıştır düz mantık yaparsak olabilir

    Cevapla
  8. ALKIM

    Çihirodan çok farklı şeyler söyleyemeyeceğim. Öğrendiklerimden yola çıkarak iki ana etken var diyebilirim.
    1)Hava kütleleri basıncın azaldığı merkeze doğru yönelir
    2)Yine hava kütlelerinin dünyanın kendi ekseni üzerinde dönmesinin bir sonucu olarak kuzey yarımkürede olmamız nedeniyle batıdan doğuya doğru hareket etmesi. Bu iki etken birleştiğinde yağışlar alçak basınç merkezinin kuzeybatısından başlayıp merkeze doğru sistemin gücü etkisinde ilerliyor sanırım.

    Cevapla
  9. ersin

    Alçak basıncın dönüş hareketiyle ilgili olabilir mi, saatin tersi yönünde döndüğü için soğumayı ilk alan yer kuzeybatı olur, diyorum:)

    Cevapla
  10. çihiro

    çok zor bir soru değil ama. hava orada alçaldığı içindir belki. bulut içindeki damlaları aşağı indiren alçalıcı bir hava hareketi olabilir. hava kuzeybatı rüzgarı ile soğuyup basınç yükseldiği için alçalıcı hareket oluşuyodur. yaklaştım mı 😀

    Cevapla
      1. tengizman

        Her zamanki gibi Bati Marmara’nin sanssizligi be Sensei. 1974’te de boyleydi 2010’da da boyle. Okuz altinda buzagi arayip milletin kafasini karistirmayalim lutfen:)

        Bildim mi :p

        Cevapla
          1. tengizman

            Ben bombalari kisin patlaticam zaten Sensei rahat ol 🙂 Hani su kimsenin yagmaz deyip de yagdirdigim 28 Ocak Persembe aksami KAR’i gibi 🙂

            Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Çihiro, soğumanın direk etkisi zaten havanın içindeki su buharını sıvı hale geçirmek. Alçalıcı hareketi karıştırmana gerek yok 🙂

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s