Bergen iklimini en beğendiğim şehirlerin başında gelir. Şehir tam optimum noktada kurulmuş, kuzeye çıkınca yağışlar azalıyor, güneye inince sıcaklıklar artıyor. Alaska’nın güney kıyılarının da benzer bir iklimi var.
Neredeyse tamamı kar sezonunda (Ekim-Haziran ortası arası) düşen 1669 mm yağış, 102 karlı gün, yıllık 1238 cm (!) kar yağışı. Sizi ancak böyle bir yer paklar herhalde 😀 O değil de, bu sitedeki İstanbulluların hayatları boyunca gördükleri kar yağışını toplasak 12 metre etmez hahahaha 😀
Antalya’dan gelen yağışlardan biz de nasibimizi alacağız.MGM,Perşembe ve Cuma Antalya kıyı şeridine ,Cumartesi ise Antalya il geneli ve Göller Yöresi’ne aşırı yağış vermiş.Tüm yüksek çözünürlüklü model çıktıları Antalya çevresine bol yağış veriyor.Artık bekleyip göreceğiz. 🙂
1-2 gün önce sıcaklık için de güzel bir grafik vardı aslında onun için hayal kırıklığı dedim. Yoksa sıcaklık mı yağış mı derseniz ben de yağıştan yana olurum 🙂
Son çıktı(06z) soğuk ve yağış anlamında tatmin edici bu mevsim için. Rüzgarın şiddeti ise inanılmaz. Ben ilk kez GFS tablosunda yer seviyesi rüzgarının 68 km/s olarak verildiğini görüyorum. Bunun hamlesi 100 km/s in üzerine çıkması demek. Şu an 96 saat sonrası için öngörülmüş. Diğer model çıktıları henüz desteklemiyor. Yarın akşam çıktılarını beklemek lazım net bir şeyler söylemek için ama GFS’nin şu anki görüntüsü afete işaret ediyor.
İstanbul için mantıklı. Nasılsa kar için şans hemen hiçbir zaman yok bu aylarda. Ama iç bölgeler sistemin ilk göründüğü zamanlardaki hali ile gelse kar alabilirdi. 😦
Anemo, ben enlem-boylam verilerini MGM’nin son durumlar sayfasından alıyorum ama oradaki veriler tam doğru değil, çünkü kullanılmıyor. Yanlış olduğunu gördüklerimi düzeltiyorum. Bir ara hepsini gözden geçireceğim. Siz de bakın, böyle şüphelendiklerinizi bildirin.
Şimdi dikkatimi çekti. 21 Ekim ile – 26 Ekim arası, 850 hPa 30 yıllık ortalamalarında 5°C düşüyor ve bu yıl yine düşüyor 🙂 30 yıllık ortalamalarda yaklaşık olarak senenin en sıcak değeri 18°C, en soğuk değerinin de -3°C olduğu düşünülürse, 5 gün içinde 5°C’lik bir oynama oldukça ilginç.
Benzer bir oynama da 21 – 29 Nisan arasında yaklaşık 4°C’lik bir oynama, fakat bu kez doğal olarak sıcaklık yükselmesi olarak gösteriyor kendini. Sonuç olarak bunlar 30 yıllık ortalamalar olduğuna göre (hiç de az değil), bu iki dönemi, “kış başı” ve “kış sonu” olarak tanımlamak çok yanlış olmaz diye düşünüyorum. Tabi İstanbul için.
Tarihsel ortalamalara göre İstanbul’da -ortalama yer sıcaklığı bakımından- ekimin en soğuk günü 25 Ekim, onu 31 Ekim takip ediyor; yani bir “sistem takvimi” var az buçuk ekimin sonu için…
Sen paylaşınca uyandım, yer sıcaklığı çok düşük gözüküyor 850’ye göre… Bu mevsim için çok ilginç. GFS’de de aynı durum var. Pazar günü öğlen Bulgaristan’da geniş 5 derecenin altında, hatta sıfırın altında sıcaklıklar var.
Aynen dediğin gibi hocam, kuvvetli karayel var bir de, belki de Romanya ve Bulgaristan üzerinde birikecek soğuğun sert karayel ile taşınacağını öngörmeye çalışıyor modeller. Yer sıcaklıkları üst seviyeyle neredeyse aynı, hatta Trakya’nın kuzeyinde daha düşük.
Azdınız gene ya. Kaçıracaksınız, ürkütecekseniz yavruyu. 😀 Totem böyle yapılmaz. Hiç gelmiyormuş gibi, 850’de 15 girecekmiş gibi cool takılın, gelirse bizimdir. 😀
Bu güzide internet gazetelerimizin bu ahlaksızlıkları sadece meteoroloji haberleri ile de sınırlı kalmıyor maalesef. Her türlü yalan, çarpıtma, kurgu haberi manşette gösterip insanlara ulaştırmaktan çekinmiyorlar. Yazık…
Sonbaharın hareketli günleri yeni yeni başlarken modellerin güven aralığının 72 saate kadar düşmüş olması düşündürücü. Dün ana çıktı, kontrol, ensemble neredeyse hemfikirken bugün hepsinin birlikte başka bir durumu işaret etmesini anlayamıyorum. Bu bilim bu kadar zavallı olmamalı. Bu sezon yine saç baş yoldurur böyle giderse…
çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)
Derecik’teki sis651 kardeşimizden rapor bekliyoruz 🙂 Kar kalınlığının Hakkari çevresinde yarım metreye yaklaştığı söyleniyor.
Burada rakım alçak diye henüz bir şey yok. Ancak yağmur dindi gibi. Bu gece çevredeki yüksek dağlara yağıp sabaha güzelce bir görüntü oluşturabilir. Ama yarım metre olmaz buraya yağsa da.
Derecik biraz alçakta ve kuytuda kalıyor. Yüksekova, Şemdinli vs. daha soğuk ve karlı oluyor. Ortaklar diye bir köy var, orada ne zaman rüzgâr esse bizim elektrik kesin kesiliyor. 🙂
Yüksekova civarı vs. bayağı yağış almış. Oradan itibaren Şemdinli vs. hiçbir yerde elektrik yok şu an. Yüksekova’ya üç gün sürebilirmiş elektriğin verilmesi. Buraya gelmesi de bir haftayı bulur. 🙂 Mobil hatlar bu akşam geldi. ADSL elektrikler gelmeden gelmez.
Dün sabahtan beri yağış beş on dakikalık kesintilerle devam ediyor. Gök gürültüsü de devamlı mübarek. Sabah belki Balkaya eteklerinde kar görürüm dedim ama yoktu. Sıcaklık 7 – 13 derece arası. Dağların yamaçlarında dereler oluşmuş beyaz çizgiler halinde.
Yüksekova’ya ise iyi kar yağmış. Bağışlı trafo merkezi ile Yüksekova arasındaki orta gerilim hatları kopmuş. Yüksekova ve Şemdinli elektriksiz. Sabahtan beridir elektrik yok. Elektrik yoksa ADSL yok. Turkcell çalışıyor şu anda ama Avea yok. Vodafone da yok sanırım ama onu zaten kullanan yok. Yüksekova hatları tamir edildiğinde Yüksekova Şemdinli hatlarındaki arızalar görülecek. Onlar onarılınca Şemdinli Derecik arası hatlardaki arızalar ortaya çıkacak. Sanırım birkaç gün daha elektriksiz kalacağız.
Jeneratör neyse ki birkaç saat idare ediyor bizi. Alet edevat şarj oluyor işte. Ben de Dr. House izleye izleye okulda House’ un öğretmen versiyonu hissetmeye başladım kendimi.
Commandouz (Bayrampaşa-148 m)
İstanbul’da dün gece gerçekleşen minimum sıcaklıklar. En düşük sıcaklık Kurnaköy’de ölçülmüş. Bu sene Kurnaköy ve Sancaktepe, Ömerli ve Kemerburgaz’a rakip olacaklar 🙂
Kısa tercümesi: “OPI’yi icat edenlerle görüştüm, çok umut vaat eden bir indeks, ama yöntemin geçerliliği hususunda şu an için bir şey söyleyemem… Şimdilik bu indeksi “spekülatif” sayalım, ama seneye hakemli bir bilimsel dergide indeksi yayımlamayı umut ediyoruz…”
Yöntem belli değil. Bu kadar yüksek korelasyon ben hiç görmedim zaten. 0.97 çok uçuk bir korelasyon, 0.50 bulup 0.90 diyor da olabilirler. Bilimsel dergide çıkmadan inanmam.
Merhaba,
Ozan Hocamın yoğunluğunun farkındayım, o yüzden diğer ilgili arkadaşlara naçizane tavsiyem şudur; ana sayfadaki konular tüm hava delilerine hitap edecek şekilde ve güncel olmalı. Örneğin; hafta sonu gelmesi beklenen sistemle alakalı öngörü niteliğinde bir analiz çıkartıp, gelişmelerle birlikte güncelleyerek devam edilmesi ziyaretçilerin sürekliliği açısından çok önemli.
Bizler kendimizi hava delisi olarak adlandırıyoruz, burada paylaşılan hemen tüm içeriği detaylarıyla inceliyoruz elbette ama delilik derecelerine göre zır deli, hafif deli, deli olma yolunda gibi çeşitlerimiz de mevcuttur elbette 🙂 Bu yüzden sizin çıkaracağınız analizlere ben dahil hepimizin ihtiyacı var, bizleri engin bilgilerinizden mahrum bırakmayın.
Bu ortamın artık bozulma şansı yok, yıllardır takipteyim ve ömrüm yettiğince de takip etmeye devam edeceğim. İlk takip ettiğim günden bugüne, siteyi ziyaret edip, boş çıktığım bir gün dahi olmadı. Sizlerin sayesinde birçok şey öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum. Öncelikle sadece bu sitede değer verilen ve ufak detaylar (imla kuralları, kullanıcıların rakım bilgileri vs.) gibi görünen konulardaki hassasiyetiniz için de teşekkür ederim.
Onca yıl okula gittim, bir türlü noktalama işaretlerini öğrenememiştim, Ozan Abiler sayesinde tam olmasa da büyük oranda öğrendim 😀 Emeği geçenlere teşekkür ederim.
Adana’daki Sarıçam istasyonuyla ilgili sıkıntı var. Dünün en yüksek sıcaklıklarına bakarken fark ettim.
1-Önceden bu istasyon burda değil, Seyhan Nehri’nin öteki yakasındaydı. Bunu buraya kim getirmiş olabilir?
2-Bu istasyonun şimdi bulunduğu yer Sarıçam’da bile değil, Seyhan ilçesi sınırları içinde.
3-Bu istasyonun bulunduğu yer bir sokak arası! Binalardan uzak, açık bir alan değil. Bizim eve çok yakın, ondan biliyorum. Az aşağıda yeşil renkle gösterilen Atatürk Parkı’na yerleştirilmiş olsa neyse.
Aynı şekilde Çukurova istasyonunun yeri de tam belli değil galiba. Harita görünen yer Google haritalarında Çukurova ilçesi olarak görünen yerdir ama meteoroloji istasyonu da acaba tam olarak burada mı yer alıyor? Bir arkadaş tüm yeni istasyonların koordinatlarını bildiğini ve Ozan hocaya mail atacağını yazmıştı. Ben öyle hatırlıyorum. Acaba o tabloda bulunabilir mi bu istasyonlar?
çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)
Önümüzdeki hafta gelmesi beklenen sistem başta pek bir şeye benzemiyordu ama son çıktılarda zıvanadan çıktı 😀 Sonbahara yakışır bol yağmurlu, fırtınalı, 1700-2000 metre ve üzerindeki yerleşimlere kar yağdırabilecek bir sistem. Haydi hayırlısı 🙂 :
Bu sene, çok sıkıntı yaşayacağız belli, orta vadede beliren sistemler, zaman yaklaştıkça yok oluyor, bu 3. oldu bu sene. Neyse ki şimdilik yağış duruyor, o da kaybolmazsa son 1-2 gün kalana kadar tabii
Giresun il genelinde etkili olan yağışlar, dün akşamdan beri etkisini zaman zaman kuvvetli olmak üzere devam ettiriyor.Bu sabahki Mgm toplam yağış raporuna göre Çanakçı: 135,8 mm. , Güce: 130,3 mm. , Yağlıdere: 110,7 mm. , Görele: 108,3 mm. , Tirebolu: 84,4 mm , Giresun merkez: 62,6 mm. yağış almış bugünkü yağışlar hariç.Espiye Gelevera deresinde su seviyesi yükselmeye devam ediyor.Fotoğraf: Espiye – Gelevera Deresi.
Son bir haftanın altı günü yağış gördüm burada. Bazen şiddetli bazen hafif. Ama genelde sık elektrik kesilmeli. Hatta dün ilginç bir şekilde hem mobil telefonlar hem de ADSL bağlantımız gitmişti. Birkaç saat sonra önce Turkcell saatler sonra da ADSL ve diğer operatörlerin şebekesi devreye girdi. Muhtemelen askeri sevkiyat falan olmuş olabilir. Şu an da mis gibi yağıyor dışarıda. Pencere açık, sesi de mis… 13 derece civarı, az önce bir gece koşusu yaptım, terlemeden koşmak gayet güzel ama ciğerleri pes ettirmezsem iyidir… 🙂
Uzun vadede yararlandığımız birçok kaynaktan elde ettiğimiz verilere göre;
Ekim ayının son birkaç gününden itibaren, kıtayı ay başından beri kasıp kavuran İzlanda Alçak Basıncı’nın batıya doğru kayacağını, bununla beraber Azor Yüksek Basıncı’nın Batı ve Kuzeybatı Avrupa’da (İngiltere) konumlanacağını söyleyebiliriz.
Buna göre Orta Avrupa ve Doğu Avrupa’nın batısı, Ekim ayının sonu ve Kasım ayının başında uzun soluklu ve mevsime göre oldukça soğuk günler yaşayabilir. Takip edelim.
çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)
Kasım ayının soğuk geçmesi kış için iyiye işarettir 🙂
Aynen Trakya’ya da yağmıştı, üniversiteye gitmek için evden ayrıldığım gündü.
çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)
O zaman “genelde” iyiye işarettir diyelim 🙂 Geçen sene şöyle bir tablo yapmıştım. Konya’nın en sert ilk 10 kışından önce gelen kasım aylarının 9’u soğuk geçmiş:
Tersten bakarsak, en sıcak ilk 10 kıştan önce gelen kasım aylarının 7’si sıcak geçmiş:
Tarihi tam hatırlamıyorum ama bahsettiğiniz gün Kadıköy yakasına yağmadı. Sadece gece geç saatlerde Nişantaşı civarında sulu kar yağmıştı. Çok eminim çünkü eşim 2. çocuğumuzu az daha o gece dünyaya getirecekti. Sonra 12 Aralık’a kadar dayandı. Ama o günü de hiç unutmam, televizyonda Bünyamin Sürmeli (o zaman kendisini üstat zannediyorduk), 12 Aralık’tan itibaren Türkiye’nin yüksek basıncın etkisine gireceğini söyledi ve o kış herhalde hiç çıkamadık o etkiden. Şubat başında gene çok hafif bir sistem de almıştık. Kozyatağı’nda bile sulu kar ve zaman zaman kar olmuştu.
Bünyamin Sürmeli, kış tahminini atlayıp önümüzdeki yaz ile ilgili kehanette bulundu. Bu yazdan daha sıcak bir yaz olacağını söyledi hava durumu sunumunda. Bence ne söylediğini kendisi de bilmiyor.
Karadeniz yağmurdan yıkılırken İstanbul olarak cephe yağışından nasiplenemiyoruz maalesef. Havanın iyice soğumasıyla akşam saat 4-5’ten itibaren DEY devreye girecek. Bakalım hangi istasyon ne kadar yağış alacak yarın sabaha kadar.
Dün Rusya’nın Ural bölgesindeki büyük şehirler; Ekaterinburg, Chelyabinsk ve Perm yılın ilk karını aldı. http://meteoclub.ru/ müdavimleri mutlu elbette.
Dün Havaturka forumda “Colder” nickli arkadaşımızın paylaştığı Ankara’dan bir istasyon; http://www.weatherlink.com/user/bilhan/index.php?view=summary&headers=1
Hacettepe ve ODTÜ istasyonlarının biraz doğusunda, 944 mt rakımda. Son derece detaylı bilgiler veriyor. Yıllık toplam yağış miktarının 367 mm olması istasyonun Nisan ayında çalışmaya başlamasından kaynaklanıyor.
Colder (Çankaya/Ank, 1025 mt)
Aslında nisanı da dahil etmemek gerekir. İstasyon yeni olduğu için yarım yamalak ölçümler vardı o dönemler.
Herkese selamlar.Nette gezinirken bu siteyi fark ettim ve bu zamana kadar takip etme fırsatını kaçırdığım için çok pişmanım.3 yıl önceki yorumlarınıza kadar okudum harikasınız 😀 Hep bir tek ben mi soğuk hava ve kışı seviyorum diye düşünürdüm burada yazılanları görünce mutlu oldum 😀 Hiçbirinizi tanımıyorum ama tanısam çok iyi arkadaş oluruz gibi geliyor.Elimden geldiğince buradan bildirim yapmaya çalışacağım.
Hoş geldiniz, yalnız neredeyse 5 yıl olacak, nasıl bulamadınız? 🙂 Bu durumlarda yapılan bir espri var yapmazsam olmaz: Hayırlı olsun kardeş internet bağlatmışsın 😀
Colder (Çankaya/Ank, 1025 mt)
Merhabalar. Ben de yeni üye oldum ama internete bağlanalı epey oldu 🙂
Bu sene teknoloji yardımı ile yapılan mevsimsel tahminler ılık ve yağışlı olacak tahmininde bulunurken yaşlılarımız ayva bol palamut bol kış soğuk geçecek diyor. Bakalım teknoloji mi yoksa tecrübe mi kazanacak?
Afiyet olsun. Geçen biz de yedik ayıptır söylemesi 🙂 Belirleyici olan palamutun bolluğu mu lüferin mi? Biri bol olursa diğeri de bol olur mu? Palamut bolken ayva azsa veya nar olmamışsa nasıl geçer bu kış? Aklımda deli sorular…
Artık nasıl bir çaresizlikse çiçek böcekten bile medet uman, “acaba bilim mi kazanacak ayva mı?!?” sorusunu ciddi ciddi soran var, yazık. Allah kimseyi soğukçulukla imtihan etmesin. Üst üste hüsran yaşayınca böyle oluyor galiba, param olsa hepinizi bir haftalığına Sibirya’ya falan yollardım 😦 Her sene beklentilerinizi yüksek tutup hayalkırıklığı yaşamak yerine keşke İstanbul’un iklimi nasılmış bir baksanız… veya neyse bakmayın, böylesi benim için daha zevkli oluyor ahahaha 😀
Reyiz istirham ederim özellikle bilim kelimesini kullanmadım teknoloji kelimesi geçmektedir yorumumda bu da kasıtlı kullanılmıştır. Bu arada blogda en realist yorumları yazan benim bazı arkadaşlarım karamsar olmakla karıştırıp suçlasa da 😉 ben yağmayacak kar ya da olmayacak soğuktan asla medet ummam 😉
Avrasya kar örtüsü şu günlerde normalin üzerinde gibi görünüyor. Geçen sene ile de başa baş gidiyor.
Son model çalıştırmalarına göre önümüzdeki günlerde ise Sibirya Bölgesinde hava soğuk fakat kuru olacak, bu da kar örtüsünün çok fazla artmayacağı anlamına geliyor.
Daha önce de konuşmuştuk, Avrasya’da Ekim ayında normalden fazla kar örtüsü negatif AO ve NAO ile ilişkilendiriliyor.
Durum tahmin edildiği gibi devam ederse aşırı negatif AO ve NAO riski bu sene için ortadan kalkabilir.
(Maviyle taralı olan bölge takip eden kışta negatif NAO için riskli bölge)
Bu da Pazar sabahı donma seviyesi. Anadolu dağlarına kar var
çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)
Aşağıda görmüş olduğunuz grafik Konya’nın 1929’dan bu yanaki kış mevsimlerinin kar örtülü gün sayılarını gösteriyor.
İşte ilginç “karlı” notlar 🙂 :
-1949 kışı 109 gün ile başı çekiyor. Bu kış öyle bir kış ki, 18 Aralık 1948-22 Mart 1949 tarihleri arasında kar örtüsü yerden hiç kalkmamış! 18 Nisan 1949’da bile 13 cm kar yağmış! O kışın en yüksek kar kalınlığı 48 cm ölçülmüş.
-En erken kar örtüsü 4 Kasım 2005 tarihine ait. Bu, ekim ayında kar düşmediği anlamına gelmiyor, ekim ayında hiçbir zaman örtü yapacak kadar kar yağmadığı anlamına geliyor. Kasım aylarını 1930’dan günümüze doğru gelerek inceledim ve en erken kar örtüsü tarihinin son yıllarda geriye doğru çekildiğini fark ettim. Somutlaştıralım:
30’lu yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 19 Kasım 1939
40’lı yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 17 Kasım 1942
50’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 17 Kasım 1953
60’lı yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 21 Kasım 1967
70’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 22 Kasım 1973
80’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 7 Kasım 1987
90’lı yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 6 Kasım 1994
2000’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 4 Kasım 2005
“Erken kar-Soğuk kış” diye kesin bir ilişki yok. Yukarıdaki kasım aylarını takip eden kışların kimisi iyi kimisi kötü geçmiş.
-Gelmiş geçmiş en yüksek kar kalınlığı 66 cm ile 22 Şubat 1945 tarihine ait. O gün aynı zamanda günlük en yüksek yağış miktarı ölçülmüş. 73,7 kg. 40’lı yıllar çok ibretlik 🙂
Şu 5 Mayıs 1990 kar yağışını nasıl hatırlamam diye iki saat kafa patlattım ki, sonradan uyandım. Askerdim o zaman. 🙂
çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)
🙂 Bu arada yazmayı unutmuşum. İlk 6 ayında kar örtüsü görülmeyen tek sene 2014. Ayrıca bu grafikteki “kış mevsimi” sadece kış ayları olan aralık, ocak ve şubatı kapsamıyor. Kasım-Nisan arasındaki soğuk dönemi kapsıyor. Zaten gün sayılarının fazlalığından anlaşılmıştır sanırım.
Ne Kıyı Ege’ymiş arkadaş vol.2! İzmirli arkadaşlar, Allah sabır versin doğrusu, hiçbir bilimsel veriye dayanmayarak ve yalnızca burada geçirdiğim 4 aya bakarak diyorum ki İzmir’de hava delisi olmak zor. Neyse ki haftaya dede kaçıyor. Umarım uğursuzluk bendedir de bundan sonra aksiyona doyarsınız. (Doyamadılar…:))
Dün Akdeniz bayağı hareketliydi gök gürültüsü, yıldırım, yağmur aksiyon vardı. Ancak yağışın çoğu denize ve dağlık bölgelere düştü. Erdemli’deki MGM istasyonu 6.8 mm yağış kaydetmiş ve 14.9C ile bu gece en serin gece oldu.
Ne yağdı be arkadaş! Akşamüstü hava kapkaranlık oldu. Bir iki şimşekten sonra harika bir yağmur başladı. Şehir merkezine 20 kg yağış düştü ve hala yağıyor. Çok güzel ya 🙂 Bu sabah da sezonun ilk sisiyle tanıştık 🙂 Tropikal iklime geçtik Konya olarak 😀
Sayın Site Yöneticileri ve Değerli Site Sakinleri,
Diyorum ki hazır kış henüz gelmemişken sitenin eksikliklerini gidersek, tasarımını değiştirsek ne dersiniz?
Kışa hazırlık için biraz odun kessek, yaprakları toplasak, akan boruları onarıp, çatıyı aktarsak, soğuk kış için izocam kaplasak. Bir de sitenin boyası, dış sıvası eskidi, ona da şöyle güzel bir cephe giydirme yapıp, içimizi üşütecek, heyecan verecek renklerle boyasak. Biz Site Sakinleri de aksayan, eksik yönleri bildirsek, gönüllülük easasıyla, elbirliğiyle bu işin altından kalksak?
Not 1: Biliyorum başınıza iş çıkarıyorum. Beni sevmeyebilirsiniz.
Not 2: Yatırım tavsiyesi değildir.
Şu an ki GFS çıktıları önümüzde kısa bir dalgalanmadan sonra, uzun süre ılık hatta sıcak sayılabilecek bir döneme gireceğimizi gösteriyor. Bu da maalesef, çok kırılgan olan ekonomide, kışa yönelik mal üretenlerin, çok daha fazla zorlanacağı günlerin gelmekte olduğunu bildiriyor
Aralıklarlarla sabahtan beri yağıyor ama asfalt zor ıslanıyor. İlginçtir sistem açılışı bu sefer bizden başlattı. 🙂
Sistemin en etkili yağışını da ilk olarak Anamur ve Mersin’in batı ilçeleri alacak gibi.
Atış serbest sekmesine gündem olmaya aday bir haber var… Ekşi kıvamında yapılan yorum da cabası. 😀
Buda, Azeri hava sunucusu. 😀
https://www.youtube.com/watch?v=S2YKuu6BH6o
Bu tam bir bomba ya… Bir yandan da acı acı düşündürüyor.
Norveç’in güneybatısı uzun zamandır dikkatimi çekiyor. Dünyanın en çok yağış alan kaçıncı bölgesi acaba? Toplam yağış hep tavan.

Orada Bergen diye bir şehir var, yıllık yağışı 2250 mm: http://en.wikipedia.org/wiki/Bergen#Climate
Arkasındaki yamaçlar çok daha fazla alıyordur. Doğu Karadeniz tarzı bir yer, tabii bir de siklonları Atlantik’ten alıyorlar.
Evet özellikle siklonlar etkili. Ama sıkılır insan bu kadar yağıştan. 🙂
Brekke 3575 mm ortalaması var. Ayrıca 1990 yılında 5596 mm yağmış. http://met.no/english/climate_in_norway/
Bergen iklimini en beğendiğim şehirlerin başında gelir. Şehir tam optimum noktada kurulmuş, kuzeye çıkınca yağışlar azalıyor, güneye inince sıcaklıklar artıyor. Alaska’nın güney kıyılarının da benzer bir iklimi var.
Yaşanacak bir ülke.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crater_Lake#Climate
Neredeyse tamamı kar sezonunda (Ekim-Haziran ortası arası) düşen 1669 mm yağış, 102 karlı gün, yıllık 1238 cm (!) kar yağışı. Sizi ancak böyle bir yer paklar herhalde 😀 O değil de, bu sitedeki İstanbulluların hayatları boyunca gördükleri kar yağışını toplasak 12 metre etmez hahahaha 😀
Sık rastlanılamayacak bir harita.

Tutmayın Antalya’yı:)
Antalya diyagramı epey ilginç. Ana senaryo ortalamanın 10’da biri falan, GFS yağışları son anda bile çözemiyor uzun zamandır.
Saraybosna da sezonu açmış..
Onların sezonu hiç kapanmıyor ki nerdeyse. 😀 Haziran-Eylül arası hariç her zaman kar yağabiliyor. Çok ballılar.
Euro4 Perşembe – Cuma Antalya’ya dehşet yağış vermiş.
Antalya normalde şimdiye kadar sezonu açmış olmalıydı. Fakat bu sene 1 mm bile düşmedi şu ana kadar. Suskunluğunu fena bozacak. 😀
Antalya’nın Eylül ayı toplam yağış ortalaması 13.7 mm, Ekim ayı ise 78.8 mm, aslında sezon yeni başlıyor.
Antalya’dan gelen yağışlardan biz de nasibimizi alacağız.MGM,Perşembe ve Cuma Antalya kıyı şeridine ,Cumartesi ise Antalya il geneli ve Göller Yöresi’ne aşırı yağış vermiş.Tüm yüksek çözünürlüklü model çıktıları Antalya çevresine bol yağış veriyor.Artık bekleyip göreceğiz. 🙂
Hans yine güzelim sistemi yemiş mi bana mı öyle geliyor? Grafiği açınca hayal kırıklığı oldu biraz bende.
Hangi grafiği?
GFS 850hPa Sıcaklık.. Yağış nispeten fena değil gibi..
Diyagramı diyorsunuz.
Bu mevsimde ikisi bir arada zor olur. Soğuk isterseniz yağıştan feragat etmeniz gerekir, yağış isterseniz de soğuktan. Ben bol yağışı tercih ederim.
1-2 gün önce sıcaklık için de güzel bir grafik vardı aslında onun için hayal kırıklığı dedim. Yoksa sıcaklık mı yağış mı derseniz ben de yağıştan yana olurum 🙂
Teşekkürler yorum için..
Son çıktı(06z) soğuk ve yağış anlamında tatmin edici bu mevsim için. Rüzgarın şiddeti ise inanılmaz. Ben ilk kez GFS tablosunda yer seviyesi rüzgarının 68 km/s olarak verildiğini görüyorum. Bunun hamlesi 100 km/s in üzerine çıkması demek. Şu an 96 saat sonrası için öngörülmüş. Diğer model çıktıları henüz desteklemiyor. Yarın akşam çıktılarını beklemek lazım net bir şeyler söylemek için ama GFS’nin şu anki görüntüsü afete işaret ediyor.
Bence hala değişime açık bir sistem, olumlu ya da olumsuz.
Nerde 68? İstanbul’da mı?
Evet. Son çıktıda biraz törpülendi gerçi ama yine de 50 küsürler hala mevcut.
Weatheronline böyle diyor;

Onlar da GFS kullanıyor sanırım.
İstanbul için mantıklı. Nasılsa kar için şans hemen hiçbir zaman yok bu aylarda. Ama iç bölgeler sistemin ilk göründüğü zamanlardaki hali ile gelse kar alabilirdi. 😦
ECMWF 10 Günlük Toplam Yağış
GFS 8 Günlük Toplam Yağış
GEM 10 Günlük Toplam Yağış
Not: Yukarıdaki haritalarda yağış birimi inç olarak verilmiştir, mm’ye çevirmek için skaladaki rakamları 25,4 ile çarpmanız gerekir.
Yetmez ama evet 😀
Seni Amazonlar’a yollasak o bile kesmez 🙂
GFS nin Antalya’ya kastı ne 🙂
En gerçekçisi ECMWF gibi geldi bana. Sen ne düşünüyorsun?
Ben de ECMWF diyorum.
Adana Çukurova ve Sarıçam istasyonlarının lokasyonlarını bana ulaştırılan güncel enlem-boylam değerlerine göre düzelttim.
http://web.itu.edu.tr/climate/hava_en_yeni/
Tabii bunların da doğru olma garantisi yok.
Teşekkürler. Peki neden böyle? Tüm Türkiye’de durum böyle mi?
Anemo, ben enlem-boylam verilerini MGM’nin son durumlar sayfasından alıyorum ama oradaki veriler tam doğru değil, çünkü kullanılmıyor. Yanlış olduğunu gördüklerimi düzeltiyorum. Bir ara hepsini gözden geçireceğim. Siz de bakın, böyle şüphelendiklerinizi bildirin.
Şimdi dikkatimi çekti. 21 Ekim ile – 26 Ekim arası, 850 hPa 30 yıllık ortalamalarında 5°C düşüyor ve bu yıl yine düşüyor 🙂 30 yıllık ortalamalarda yaklaşık olarak senenin en sıcak değeri 18°C, en soğuk değerinin de -3°C olduğu düşünülürse, 5 gün içinde 5°C’lik bir oynama oldukça ilginç.

Benzer bir oynama da 21 – 29 Nisan arasında yaklaşık 4°C’lik bir oynama, fakat bu kez doğal olarak sıcaklık yükselmesi olarak gösteriyor kendini. Sonuç olarak bunlar 30 yıllık ortalamalar olduğuna göre (hiç de az değil), bu iki dönemi, “kış başı” ve “kış sonu” olarak tanımlamak çok yanlış olmaz diye düşünüyorum. Tabi İstanbul için.
Aynen dediğiniz gibi, şu çalışmada da göstermiştim: https://havadelisi.com/2011/12/04/karakis-firtinasi-ve-digerleri/
Tarihsel ortalamalara göre İstanbul’da -ortalama yer sıcaklığı bakımından- ekimin en soğuk günü 25 Ekim, onu 31 Ekim takip ediyor; yani bir “sistem takvimi” var az buçuk ekimin sonu için…
O sizin dediğiniz hepimizin bildiği saatli maarif takvimi 😉
Aynen öyle. Bilimsel literatüre laf söyletmemek için telaffuz etmiyorlar. 🙂
Hakkari-Yüksekova çevresine yılın ilk karı düştü.
http://www.yuksekovahaber.com/haber/yuksekovada-yilin-ilk-kar-yagisi-140892.htm
İstanbul veya Ankara’ya düşmüş olsaydı burada yer yerinden oynuyor olurdu. 🙂
E herhalde oynardı. Milyonlarca insanın yaşadığı yerde yaratacağı etkiyle 70.000 insanın yaşadığı yerde yaratacağı etki çok farklı.
Yürü be BOLAM, kim tutar seni!

Sen paylaşınca uyandım, yer sıcaklığı çok düşük gözüküyor 850’ye göre… Bu mevsim için çok ilginç. GFS’de de aynı durum var. Pazar günü öğlen Bulgaristan’da geniş 5 derecenin altında, hatta sıfırın altında sıcaklıklar var.
Aynen dediğin gibi hocam, kuvvetli karayel var bir de, belki de Romanya ve Bulgaristan üzerinde birikecek soğuğun sert karayel ile taşınacağını öngörmeye çalışıyor modeller. Yer sıcaklıkları üst seviyeyle neredeyse aynı, hatta Trakya’nın kuzeyinde daha düşük.
Ben sabah yer kartında fark etmiştim.
Karadeniz’deki 1010’luk siklon ile Ukrayna’nın kuzeyindeki 1040’lık YB Rusya’daki soğukları vakumlamış güneye çekmiş. 20 Aralık 2012 gibi.
Dikkatimi çekmişti Santiago görmüş, güney enlemlere soğuk inişi daha rahat oluyor bu dönem, bakalım görelim şimdiden azmayalım da kaçmasın 🙂
Azdınız gene ya. Kaçıracaksınız, ürkütecekseniz yavruyu. 😀 Totem böyle yapılmaz. Hiç gelmiyormuş gibi, 850’de 15 girecekmiş gibi cool takılın, gelirse bizimdir. 😀
Güzide bir gazetemizin internet sitesinden bugünkü haber.

Bu güzide internet gazetelerimizin bu ahlaksızlıkları sadece meteoroloji haberleri ile de sınırlı kalmıyor maalesef. Her türlü yalan, çarpıtma, kurgu haberi manşette gösterip insanlara ulaştırmaktan çekinmiyorlar. Yazık…
Para için yapılacak pespayeliğin sonu yok. Bu ülkeden her şey beklenir artık.
Sonbaharın hareketli günleri yeni yeni başlarken modellerin güven aralığının 72 saate kadar düşmüş olması düşündürücü. Dün ana çıktı, kontrol, ensemble neredeyse hemfikirken bugün hepsinin birlikte başka bir durumu işaret etmesini anlayamıyorum. Bu bilim bu kadar zavallı olmamalı. Bu sezon yine saç baş yoldurur böyle giderse…
Derecik’teki sis651 kardeşimizden rapor bekliyoruz 🙂 Kar kalınlığının Hakkari çevresinde yarım metreye yaklaştığı söyleniyor.
Burada rakım alçak diye henüz bir şey yok. Ancak yağmur dindi gibi. Bu gece çevredeki yüksek dağlara yağıp sabaha güzelce bir görüntü oluşturabilir. Ama yarım metre olmaz buraya yağsa da.
Derecik biraz alçakta ve kuytuda kalıyor. Yüksekova, Şemdinli vs. daha soğuk ve karlı oluyor. Ortaklar diye bir köy var, orada ne zaman rüzgâr esse bizim elektrik kesin kesiliyor. 🙂
Yüksekova civarı vs. bayağı yağış almış. Oradan itibaren Şemdinli vs. hiçbir yerde elektrik yok şu an. Yüksekova’ya üç gün sürebilirmiş elektriğin verilmesi. Buraya gelmesi de bir haftayı bulur. 🙂 Mobil hatlar bu akşam geldi. ADSL elektrikler gelmeden gelmez.
Teşekkürler 🙂
Kar 1500 metrenin üzerinde yağdı sanırım. 700 hPa ve üzerinde dar bir bölgeye sıkışmış soğuk var ULL nedeniyle. Çok ilginç.
Dün sabahtan beri yağış beş on dakikalık kesintilerle devam ediyor. Gök gürültüsü de devamlı mübarek. Sabah belki Balkaya eteklerinde kar görürüm dedim ama yoktu. Sıcaklık 7 – 13 derece arası. Dağların yamaçlarında dereler oluşmuş beyaz çizgiler halinde.
Yüksekova’ya ise iyi kar yağmış. Bağışlı trafo merkezi ile Yüksekova arasındaki orta gerilim hatları kopmuş. Yüksekova ve Şemdinli elektriksiz. Sabahtan beridir elektrik yok. Elektrik yoksa ADSL yok. Turkcell çalışıyor şu anda ama Avea yok. Vodafone da yok sanırım ama onu zaten kullanan yok. Yüksekova hatları tamir edildiğinde Yüksekova Şemdinli hatlarındaki arızalar görülecek. Onlar onarılınca Şemdinli Derecik arası hatlardaki arızalar ortaya çıkacak. Sanırım birkaç gün daha elektriksiz kalacağız.
Jeneratör neyse ki birkaç saat idare ediyor bizi. Alet edevat şarj oluyor işte. Ben de Dr. House izleye izleye okulda House’ un öğretmen versiyonu hissetmeye başladım kendimi.
İstanbul’da dün gece gerçekleşen minimum sıcaklıklar. En düşük sıcaklık Kurnaköy’de ölçülmüş. Bu sene Kurnaköy ve Sancaktepe, Ömerli ve Kemerburgaz’a rakip olacaklar 🙂
Kısa tercümesi: “OPI’yi icat edenlerle görüştüm, çok umut vaat eden bir indeks, ama yöntemin geçerliliği hususunda şu an için bir şey söyleyemem… Şimdilik bu indeksi “spekülatif” sayalım, ama seneye hakemli bir bilimsel dergide indeksi yayımlamayı umut ediyoruz…”
2000-2012 arası korelasyon 0.97 imiş.
Asparagas olma ihtimali bence yüksek, endeksi hesaplarken hangi parametreleri kullandığını ve yöntemi açıklamamışlar herhalde?
Yöntem belli değil. Bu kadar yüksek korelasyon ben hiç görmedim zaten. 0.97 çok uçuk bir korelasyon, 0.50 bulup 0.90 diyor da olabilirler. Bilimsel dergide çıkmadan inanmam.
İtalyan forumlarında geçen sene 4 Kasım 2013 tarihinde OPI’nin 1,6 olduğu yazıyor, AO ortalaması ise 0,18 olmuş, hikaye yani.
http://www.centrometeotoscana.it/forum/index.php?topic=7473.0
Dün gecenin en düşük sıcaklıkları.

Bu sene, ilk kez uzun kollu giydim bugun, sabah bayağı soğuktu.
Merhaba,
Ozan Hocamın yoğunluğunun farkındayım, o yüzden diğer ilgili arkadaşlara naçizane tavsiyem şudur; ana sayfadaki konular tüm hava delilerine hitap edecek şekilde ve güncel olmalı. Örneğin; hafta sonu gelmesi beklenen sistemle alakalı öngörü niteliğinde bir analiz çıkartıp, gelişmelerle birlikte güncelleyerek devam edilmesi ziyaretçilerin sürekliliği açısından çok önemli.
Bizler kendimizi hava delisi olarak adlandırıyoruz, burada paylaşılan hemen tüm içeriği detaylarıyla inceliyoruz elbette ama delilik derecelerine göre zır deli, hafif deli, deli olma yolunda gibi çeşitlerimiz de mevcuttur elbette 🙂 Bu yüzden sizin çıkaracağınız analizlere ben dahil hepimizin ihtiyacı var, bizleri engin bilgilerinizden mahrum bırakmayın.
Bu ortamın artık bozulma şansı yok, yıllardır takipteyim ve ömrüm yettiğince de takip etmeye devam edeceğim. İlk takip ettiğim günden bugüne, siteyi ziyaret edip, boş çıktığım bir gün dahi olmadı. Sizlerin sayesinde birçok şey öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum. Öncelikle sadece bu sitede değer verilen ve ufak detaylar (imla kuralları, kullanıcıların rakım bilgileri vs.) gibi görünen konulardaki hassasiyetiniz için de teşekkür ederim.
Onca yıl okula gittim, bir türlü noktalama işaretlerini öğrenememiştim, Ozan Abiler sayesinde tam olmasa da büyük oranda öğrendim 😀 Emeği geçenlere teşekkür ederim.
“Abiler” yazılınca ürperdim bir an 😀
Soldan sağa;
Santiago Abi, Ozan Abi, Alkım Abi, Onur Abi, Emre Abi
Eskiden, dedeler!! kaçın diye bir durum söz konusuydu, bu da onun gibi bir şey mi? 😀
Maklube yemeden hemen önce sanırım.
Alkım da benziyor ha. 😀
Adana’daki Sarıçam istasyonuyla ilgili sıkıntı var. Dünün en yüksek sıcaklıklarına bakarken fark ettim.
1-Önceden bu istasyon burda değil, Seyhan Nehri’nin öteki yakasındaydı. Bunu buraya kim getirmiş olabilir?
2-Bu istasyonun şimdi bulunduğu yer Sarıçam’da bile değil, Seyhan ilçesi sınırları içinde.
3-Bu istasyonun bulunduğu yer bir sokak arası! Binalardan uzak, açık bir alan değil. Bizim eve çok yakın, ondan biliyorum. Az aşağıda yeşil renkle gösterilen Atatürk Parkı’na yerleştirilmiş olsa neyse.
MGM’ye şikayette bulundum. Bakalım cevap gelecek mi.
Aynı şekilde Çukurova istasyonunun yeri de tam belli değil galiba. Harita görünen yer Google haritalarında Çukurova ilçesi olarak görünen yerdir ama meteoroloji istasyonu da acaba tam olarak burada mı yer alıyor? Bir arkadaş tüm yeni istasyonların koordinatlarını bildiğini ve Ozan hocaya mail atacağını yazmıştı. Ben öyle hatırlıyorum. Acaba o tabloda bulunabilir mi bu istasyonlar?
Önümüzdeki hafta gelmesi beklenen sistem başta pek bir şeye benzemiyordu ama son çıktılarda zıvanadan çıktı 😀 Sonbahara yakışır bol yağmurlu, fırtınalı, 1700-2000 metre ve üzerindeki yerleşimlere kar yağdırabilecek bir sistem. Haydi hayırlısı 🙂 :

GFS kendi kafasında oluşturduğu bu senaryoyu bize bonzai maddesi olarak yutturmaya çalışmasın ? 😀
Yağmur yağsa yeter 😀
Bu sene, çok sıkıntı yaşayacağız belli, orta vadede beliren sistemler, zaman yaklaştıkça yok oluyor, bu 3. oldu bu sene. Neyse ki şimdilik yağış duruyor, o da kaybolmazsa son 1-2 gün kalana kadar tabii
Haberi olmayan varsa, Havaturka’dan Revival’ın muazzam keşfi: http://www.havaturka.com/forum/forum_posts.asp?TID=1213&title=opi-deeri-ile-takip-eden-klarn-mhteem-uyumu
Burada da OPI ile ilgili daha geniş bilgi var: http://app.til.it/opi/Image/ENF.pdf
İlginç bir o kadar da açıklayıcı bir keşif olmuş gerçekten.
Giresun il genelinde etkili olan yağışlar, dün akşamdan beri etkisini zaman zaman kuvvetli olmak üzere devam ettiriyor.Bu sabahki Mgm toplam yağış raporuna göre Çanakçı: 135,8 mm. , Güce: 130,3 mm. , Yağlıdere: 110,7 mm. , Görele: 108,3 mm. , Tirebolu: 84,4 mm , Giresun merkez: 62,6 mm. yağış almış bugünkü yağışlar hariç.Espiye Gelevera deresinde su seviyesi yükselmeye devam ediyor.Fotoğraf: Espiye – Gelevera Deresi.


Son bir haftanın altı günü yağış gördüm burada. Bazen şiddetli bazen hafif. Ama genelde sık elektrik kesilmeli. Hatta dün ilginç bir şekilde hem mobil telefonlar hem de ADSL bağlantımız gitmişti. Birkaç saat sonra önce Turkcell saatler sonra da ADSL ve diğer operatörlerin şebekesi devreye girdi. Muhtemelen askeri sevkiyat falan olmuş olabilir. Şu an da mis gibi yağıyor dışarıda. Pencere açık, sesi de mis… 13 derece civarı, az önce bir gece koşusu yaptım, terlemeden koşmak gayet güzel ama ciğerleri pes ettirmezsem iyidir… 🙂
Uzun vadede yararlandığımız birçok kaynaktan elde ettiğimiz verilere göre;
Ekim ayının son birkaç gününden itibaren, kıtayı ay başından beri kasıp kavuran İzlanda Alçak Basıncı’nın batıya doğru kayacağını, bununla beraber Azor Yüksek Basıncı’nın Batı ve Kuzeybatı Avrupa’da (İngiltere) konumlanacağını söyleyebiliriz.
Buna göre Orta Avrupa ve Doğu Avrupa’nın batısı, Ekim ayının sonu ve Kasım ayının başında uzun soluklu ve mevsime göre oldukça soğuk günler yaşayabilir. Takip edelim.
Kasım ayının soğuk geçmesi kış için iyiye işarettir 🙂
Sanırım 5 Kasım 2006’ydı. İstanbul’a kar yağmıştı. Sonrası malum 😀
Aynen Trakya’ya da yağmıştı, üniversiteye gitmek için evden ayrıldığım gündü.
O zaman “genelde” iyiye işarettir diyelim 🙂 Geçen sene şöyle bir tablo yapmıştım. Konya’nın en sert ilk 10 kışından önce gelen kasım aylarının 9’u soğuk geçmiş:


Tersten bakarsak, en sıcak ilk 10 kıştan önce gelen kasım aylarının 7’si sıcak geçmiş:
Hemen kayıtlarıma baktım. 4 Kasım imiş 🙂 Efsane kış geliyor demiştim sağda solda. O sene bir daha kar görmedik yanlış hatırlamıyorsam.

Evet görmedik. Lanetli kış, tersten efsane 2006-2007 kış sezonu. 😀
Tarihi tam hatırlamıyorum ama bahsettiğiniz gün Kadıköy yakasına yağmadı. Sadece gece geç saatlerde Nişantaşı civarında sulu kar yağmıştı. Çok eminim çünkü eşim 2. çocuğumuzu az daha o gece dünyaya getirecekti. Sonra 12 Aralık’a kadar dayandı. Ama o günü de hiç unutmam, televizyonda Bünyamin Sürmeli (o zaman kendisini üstat zannediyorduk), 12 Aralık’tan itibaren Türkiye’nin yüksek basıncın etkisine gireceğini söyledi ve o kış herhalde hiç çıkamadık o etkiden. Şubat başında gene çok hafif bir sistem de almıştık. Kozyatağı’nda bile sulu kar ve zaman zaman kar olmuştu.
Rus meteorologları (ki şöhretleri malum) bu kışın, özellikle ülkenin Avrupa kısmında son 10 yılın en soğuk kışı olmasını bekliyorlarmış.
Kaynak gösterseniz güzel olur böyle şeyler söylerken.
Tabii ki. http://tvrain.ru/articles/rosgidromet_poobeschal_russkuju_zimu-376790/
Bu adamlara göre her gelen kış bir öncekinden daha soğuk 😀
Bünyamin Sürmeli, kış tahminini atlayıp önümüzdeki yaz ile ilgili kehanette bulundu. Bu yazdan daha sıcak bir yaz olacağını söyledi hava durumu sunumunda. Bence ne söylediğini kendisi de bilmiyor.
Karadeniz yağmurdan yıkılırken İstanbul olarak cephe yağışından nasiplenemiyoruz maalesef. Havanın iyice soğumasıyla akşam saat 4-5’ten itibaren DEY devreye girecek. Bakalım hangi istasyon ne kadar yağış alacak yarın sabaha kadar.
Dün Rusya’nın Ural bölgesindeki büyük şehirler; Ekaterinburg, Chelyabinsk ve Perm yılın ilk karını aldı. http://meteoclub.ru/ müdavimleri mutlu elbette.
Dün Havaturka forumda “Colder” nickli arkadaşımızın paylaştığı Ankara’dan bir istasyon; http://www.weatherlink.com/user/bilhan/index.php?view=summary&headers=1
Hacettepe ve ODTÜ istasyonlarının biraz doğusunda, 944 mt rakımda. Son derece detaylı bilgiler veriyor. Yıllık toplam yağış miktarının 367 mm olması istasyonun Nisan ayında çalışmaya başlamasından kaynaklanıyor.
Aslında nisanı da dahil etmemek gerekir. İstasyon yeni olduğu için yarım yamalak ölçümler vardı o dönemler.
Çankaya, Gaziosmanpaşa ve Oran gibi semtlerde otomatik istasyon olmaması ne kadar kötü. Belki vardır ama muhtemelen online olarak yayınlanmıyordur.
Hans sezonu açtı 🙂
Hans Oktoberfest’te yine fazla içmiş 😀
Herkese selamlar.Nette gezinirken bu siteyi fark ettim ve bu zamana kadar takip etme fırsatını kaçırdığım için çok pişmanım.3 yıl önceki yorumlarınıza kadar okudum harikasınız 😀 Hep bir tek ben mi soğuk hava ve kışı seviyorum diye düşünürdüm burada yazılanları görünce mutlu oldum 😀 Hiçbirinizi tanımıyorum ama tanısam çok iyi arkadaş oluruz gibi geliyor.Elimden geldiğince buradan bildirim yapmaya çalışacağım.
Hoş geldiniz, yalnız neredeyse 5 yıl olacak, nasıl bulamadınız? 🙂 Bu durumlarda yapılan bir espri var yapmazsam olmaz: Hayırlı olsun kardeş internet bağlatmışsın 😀
Merhabalar. Ben de yeni üye oldum ama internete bağlanalı epey oldu 🙂
8 Ocak 2013 sabahı…
Ne günlerdi be, beğen butonuna basanın kapısının önüne 500’de -50 insin 😀
Antakya son 12 saatte 80 kg yağış almış!
Bu haberde ise 6 saatte 130 kg’dan bahsediliyor! Sanırım farklı bir istasyon.
http://www.haberler.com/hatay-daki-saganak-6598988-haberi/
Bir hışımla geldi geçti 🙂 Güney yağış açısından bol gollü bu sene 🙂

Bu sene teknoloji yardımı ile yapılan mevsimsel tahminler ılık ve yağışlı olacak tahmininde bulunurken yaşlılarımız ayva bol palamut bol kış soğuk geçecek diyor. Bakalım teknoloji mi yoksa tecrübe mi kazanacak?
Alıç bol,nar bol,mantar bol 🙂
Her sene aynı zırva. Geçen sene de bol diyorlardı. Hatta ondan önceki sene de. Hep bol diyorlar.
Bu sene lüfer hakkaten bol yalnız Çihiro. Geçen sene hiç almadım çok pahalıydı, bu sene yedik birkaç kez 🙂
Afiyet olsun. Geçen biz de yedik ayıptır söylemesi 🙂 Belirleyici olan palamutun bolluğu mu lüferin mi? Biri bol olursa diğeri de bol olur mu? Palamut bolken ayva azsa veya nar olmamışsa nasıl geçer bu kış? Aklımda deli sorular…
Artık nasıl bir çaresizlikse çiçek böcekten bile medet uman, “acaba bilim mi kazanacak ayva mı?!?” sorusunu ciddi ciddi soran var, yazık. Allah kimseyi soğukçulukla imtihan etmesin. Üst üste hüsran yaşayınca böyle oluyor galiba, param olsa hepinizi bir haftalığına Sibirya’ya falan yollardım 😦 Her sene beklentilerinizi yüksek tutup hayalkırıklığı yaşamak yerine keşke İstanbul’un iklimi nasılmış bir baksanız… veya neyse bakmayın, böylesi benim için daha zevkli oluyor ahahaha 😀
Reyiz istirham ederim özellikle bilim kelimesini kullanmadım teknoloji kelimesi geçmektedir yorumumda bu da kasıtlı kullanılmıştır. Bu arada blogda en realist yorumları yazan benim bazı arkadaşlarım karamsar olmakla karıştırıp suçlasa da 😉 ben yağmayacak kar ya da olmayacak soğuktan asla medet ummam 😉
Kaç gündür iyi yağış alıyor Güneydoğu. Yine coşmuş.
Evet, çoğu merkez uzun yıllar ekim ortalamasını ikiye üçe katladı şimdiden.
Bu kış tuhaf olacak gibi geliyor bana soğukçular sevinsin istiyorum…
Özetin özeti:
Avrasya kar örtüsü şu günlerde normalin üzerinde gibi görünüyor. Geçen sene ile de başa baş gidiyor.
Son model çalıştırmalarına göre önümüzdeki günlerde ise Sibirya Bölgesinde hava soğuk fakat kuru olacak, bu da kar örtüsünün çok fazla artmayacağı anlamına geliyor.
Daha önce de konuşmuştuk, Avrasya’da Ekim ayında normalden fazla kar örtüsü negatif AO ve NAO ile ilişkilendiriliyor.
Durum tahmin edildiği gibi devam ederse aşırı negatif AO ve NAO riski bu sene için ortadan kalkabilir.
(Maviyle taralı olan bölge takip eden kışta negatif NAO için riskli bölge)

Kaynak:
http://www.wsi.com/blog/energy/eurasian-snow-cover-update/
Burada harika paylaşımlar oluyor, takip ediniz..
http://www.wsi.com/blog/
Avrasya Kar Örtüsü ve AO ile ilgili daha önceden yaptığımız çalışmaları da buradan inceleyebilirsiniz..
Çarşamba öğlene kadar beklenen toplam yağış.
Bu da Pazar sabahı donma seviyesi. Anadolu dağlarına kar var
Aşağıda görmüş olduğunuz grafik Konya’nın 1929’dan bu yanaki kış mevsimlerinin kar örtülü gün sayılarını gösteriyor.

İşte ilginç “karlı” notlar 🙂 :
-1949 kışı 109 gün ile başı çekiyor. Bu kış öyle bir kış ki, 18 Aralık 1948-22 Mart 1949 tarihleri arasında kar örtüsü yerden hiç kalkmamış! 18 Nisan 1949’da bile 13 cm kar yağmış! O kışın en yüksek kar kalınlığı 48 cm ölçülmüş.
-En erken kar örtüsü 4 Kasım 2005 tarihine ait. Bu, ekim ayında kar düşmediği anlamına gelmiyor, ekim ayında hiçbir zaman örtü yapacak kadar kar yağmadığı anlamına geliyor. Kasım aylarını 1930’dan günümüze doğru gelerek inceledim ve en erken kar örtüsü tarihinin son yıllarda geriye doğru çekildiğini fark ettim. Somutlaştıralım:
30’lu yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 19 Kasım 1939
40’lı yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 17 Kasım 1942
50’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 17 Kasım 1953
60’lı yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 21 Kasım 1967
70’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 22 Kasım 1973
80’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 7 Kasım 1987
90’lı yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 6 Kasım 1994
2000’li yıllar en erken kar örtüsü tarihi: 4 Kasım 2005
“Erken kar-Soğuk kış” diye kesin bir ilişki yok. Yukarıdaki kasım aylarını takip eden kışların kimisi iyi kimisi kötü geçmiş.
-Gelmiş geçmiş en yüksek kar kalınlığı 66 cm ile 22 Şubat 1945 tarihine ait. O gün aynı zamanda günlük en yüksek yağış miktarı ölçülmüş. 73,7 kg. 40’lı yıllar çok ibretlik 🙂
-En geç kar örtüsü 4 Mayıs 1990’da görülmüş 😀 5 cm. O günlerde Anadolu’da birçok yere güzel kar yağmış sanırım.
https://eksisozluk.com/5-mayis-1990-ankarada-kar-yagisi–3746289
Bol karlı bir kış geçirmemiz dileğiyle 🙂
Şu 5 Mayıs 1990 kar yağışını nasıl hatırlamam diye iki saat kafa patlattım ki, sonradan uyandım. Askerdim o zaman. 🙂
🙂 Bu arada yazmayı unutmuşum. İlk 6 ayında kar örtüsü görülmeyen tek sene 2014. Ayrıca bu grafikteki “kış mevsimi” sadece kış ayları olan aralık, ocak ve şubatı kapsamıyor. Kasım-Nisan arasındaki soğuk dönemi kapsıyor. Zaten gün sayılarının fazlalığından anlaşılmıştır sanırım.
çihiro, bu bilgilere nereden ulaşıyorsun? 🙂
http://www.tumas.dmi.gov.tr/wps/portal/
Böyle giderse Ekim ayını yağışsız kapatacağız. Sonbahar da yağış olmadan hiç çekilmiyor.
Ekim ayi Akdeniz’e yaradi.
Ne Kıyı Ege’ymiş arkadaş vol.2! İzmirli arkadaşlar, Allah sabır versin doğrusu, hiçbir bilimsel veriye dayanmayarak ve yalnızca burada geçirdiğim 4 aya bakarak diyorum ki İzmir’de hava delisi olmak zor. Neyse ki haftaya dede kaçıyor. Umarım uğursuzluk bendedir de bundan sonra aksiyona doyarsınız. (Doyamadılar…:))
Japonya’daki süper tayfunun uydu görüntüleri, görmeyenler için.
http://video.ntvmsnbc.com/super-tayfun-uzaydan-goruntulendi.html
Dün Akdeniz bayağı hareketliydi gök gürültüsü, yıldırım, yağmur aksiyon vardı. Ancak yağışın çoğu denize ve dağlık bölgelere düştü. Erdemli’deki MGM istasyonu 6.8 mm yağış kaydetmiş ve 14.9C ile bu gece en serin gece oldu.
Bu hızla giderse sistem kalmayacak. 😀
Ne yağdı be arkadaş! Akşamüstü hava kapkaranlık oldu. Bir iki şimşekten sonra harika bir yağmur başladı. Şehir merkezine 20 kg yağış düştü ve hala yağıyor. Çok güzel ya 🙂 Bu sabah da sezonun ilk sisiyle tanıştık 🙂 Tropikal iklime geçtik Konya olarak 😀

Konya’ya güzel yağmış ama Beyşehir olarak hafif yağmurla yetiniyoruz biz 🙂
Sayın Site Yöneticileri ve Değerli Site Sakinleri,
Diyorum ki hazır kış henüz gelmemişken sitenin eksikliklerini gidersek, tasarımını değiştirsek ne dersiniz?
Kışa hazırlık için biraz odun kessek, yaprakları toplasak, akan boruları onarıp, çatıyı aktarsak, soğuk kış için izocam kaplasak. Bir de sitenin boyası, dış sıvası eskidi, ona da şöyle güzel bir cephe giydirme yapıp, içimizi üşütecek, heyecan verecek renklerle boyasak. Biz Site Sakinleri de aksayan, eksik yönleri bildirsek, gönüllülük easasıyla, elbirliğiyle bu işin altından kalksak?
Not 1: Biliyorum başınıza iş çıkarıyorum. Beni sevmeyebilirsiniz.
Not 2: Yatırım tavsiyesi değildir.
Bence tasarım değişmesin. Alıştık artık. Zaten basit ve kullanışlı, daha ne olsun?
Hava Delisi haritalarındaki istasyonların 2 gündür takılı kalmasının sebebi nedir?
Bilgi-işlem daire başkanlığı bizim IP adreslerini değiştirmiş, bugün haber verdi.
Düzeltildi.
Teşekkürler
http://instagram.com/p/uIqLXmEpQJ/ Bugün hava hareketli. Bu da benim memleketten bi kare ben Yalova’ya geldiğimden o anlari göremiyorum.
Ahmet Bey sizden bekliyoruz
Şu an ki GFS çıktıları önümüzde kısa bir dalgalanmadan sonra, uzun süre ılık hatta sıcak sayılabilecek bir döneme gireceğimizi gösteriyor. Bu da maalesef, çok kırılgan olan ekonomide, kışa yönelik mal üretenlerin, çok daha fazla zorlanacağı günlerin gelmekte olduğunu bildiriyor
MGM sadece Güneydoğu’yu uyarmış ama Hatay’ın sahil şeridinde ciddi sel riski var. Koşullar çok müsait.
Öğleden sonra etkili olan oraj 7,8 kg yağış bıraktı Konya’ya. Sıcaklık şu an 11,5 derece. Mis gibi kış kokuyor. 🙂 Çok güzel bir hava var 🙂
Sarı kütle merkezde yaklaşık 15 dakikadır güzel bir resital verdi ama yağış kısa süreli gibi gözüküyor bulutlara bakınca.