Haber: http://gundem.milliyet.com.tr/istanbul-da-sicaklik-rekoru-kirildi/gundem/detay/1835800/default.htm
Gerçek: 18.3 derece, Kartal istasyonunda 18 Şubat 2010 günü ölçülen sıcaklık. 27 Şubat 2004’te 22.1 derece var. Dün, yani 12 Şubat 2014’te Kartal’da 21.1 derecelik sıcaklık ölçüldü, rekor yine gelmedi. Hatta MGM, kendi kayıtlarını da yalanlarcasına, eskiden 14 Şubat’ların birinde Kartal’da 24 derecenin de ölçüldüğünü söylüyor, ama hangi yıl olduğu belli değil.
“2004 yine de çok yeni bir tarih, bu aşırı sıcaklar hep yakın tarihlerde mi, küresel ısınmadan mı?” diye soracak olursanız da, 27 Şubat 1958’de yine Kartal’da 21.9 derecenin ölçüldüğünü söyleyeyim.
Bütün İstanbul’u merak ediyorsanız… 20 Şubat 2010’da sıcaklık Sarıyer’de 23.2 derece, Şile’de tam 24.2 derece olmuş. Hatta 18 Şubat 1955’te (efsane soğuk 1954 kışından hemen sonra) Şile 25.6 dereceyi görmüş! Kışın lodoslu günlerde İstanbul’un kuzeyi, rüzgarı karadan aldığı için daha sıcak olur. Fakat son yıllarda şehrin güneyi, bina yoğunluğu nedeniyle bu farkı kapatıyor.
Önümüzdeki hafta yine gayet sıcak günler geçirebiliriz. Sıcak kışlar, yıldan yıla meydana gelen doğal meteorolojik değişkenliğin bir sonucu olarak da görülebilirler ve onları ortaya çıkaran tek sebebin ‘küresel ısınma’ olduğunu söylemek doğru değildir.
Ozan’ın en Sıcak- en Soğuk – En Şiddetli Fırtına konularında doğruları bulma konusundaki telaşını, pratiğini takdir eden biri olarak yazısına, bir düzeltme de ben ekleyeyim 🙂
Mikdat hocanın 12 Şubat Örneklemi de yanlış, mesela Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarında ölçülen Ekstrem değerler : http://web.boun.edu.tr/meteoroloji/Analiz/Uzunyil-Subat-Maksimum-Ekstrem.htm
Mikdat Hocaya bu durumla ilgili tweet atmıştık. Sonra kendisi de tweeti, MGM verilerine göre düzeltti. Bu vesile ile Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı olarak analiz sayfamızı güncelleyeceğimizi ve bir dizi uzun dönem istatistikleri oradan paylaşacağımız söylemiş olalım 🙂
Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı
Tekniker Şenol Solum
Beğenmeyen arkadaş neden beğenmedin 😀
Hocam siz yenisiniz galiba 🙂
Bu beğenmeyeni uzun zamandır biz de arıyoruz. 🙂
Twitter’dan olaya müdahale eden Prof. Mikdat Kadıoğlu, haberi yapan muhabirle konuşmadığını, sıcaklık rekorunun sadece “12 Şubat günü için” uzun yıllar sıcaklık rekoru olduğunu söyledi.
Zaten ben de böyle bir yanlış anlama olabileceğini düşündüğüm için Mikdat Hoca’ya herhangi bir eleştiride bulunmamıştım. Haber başlığında “şubat ayı sıcaklık rekoru” deniyor.
Öte yandan kendisinin Twitter’daki hitap şekli pek hoş değildi. Neyse, yorgundu herhalde.
Sayısını unuttum bu yalan haberlerin. Merak ettiğim Mikdat Hoca ismi kullanılarak çıkan haberlerden kaç tanesi için tekzip metni hazırlayıp yayınlatmış? Herhangi bir kişi aksini iddia etmeden önce kaç tanesinin kendi beyanatı olmadığını söyleme ihtiyacı hissetmis? Bana hiç denk gelmedi de…
Biz Meteoroloji’nin M’sinden anlamayız 🙂 🙂
Neyse yorgun diyerek geçiştirilmemesi lazım , kalktı Allah’ın delileri dedi tamam onu geçtim ama başka bir kişiye deliye mi inanıyorsun demesi kabul edilemez.