Düne ait en yüksek sıcaklık haritasına bakarsak bazı yerlerin komşu istasyonlara nazaran daha serin ya da daha sıcak olduğunu görüyoruz – zaten normal bir yaz gününde hemen her gün benzer bir görüntüyle karşılaşırız. Bunun neden böyle olduğuyla ilgili bir iki laf etmek iyi olur diye düşündüm.
1) Bazı istasyonlar, yüksek irtifada bulundukları için daha düşük sıcaklık ölçüyorlar. Mesela Uludağ, Bolu Dağı geçidi, Sarıkamış, Başkale, Kars…
2) Radar noktalarından gelen sıcaklık değerleri de düşük. Bunun neden böyle olduğunu tam bilmiyorum, yükseltiden başka doğrudan rüzgara maruz kalmaları da sebep olabilir.
3) Mut Vadisi ve Iğdır mikroklima özelliği gösteriyor. Bunu sanırım biliyordunuz zaten.
4) Deniz kenarındaki istasyonlar, biraz içeride kalanlara göre daha serin. Meltemden dolayı, bunu da biliyorsunuz.
5) Van Gölü’nün de meltemi var.
Bu harita üzerinde ilginizi çeken başka bir şey olursa yorum olarak yazın, tartışalım.
Ben Tuzla’dayım. Gündüzleri çevre istasyonlara göre 1-1.5 derece daha sıcak. Saat 19.00’yi geçtimi 0.5-1 derece daha serin oluyor neden?
Denize görece uzak bir yerdeysen düşük nemden yani karasallıktan ötürü böyle oluyor olabilir… Tam adresin nedir bulayım seni googleEarth’den? Her gün farklı hava şartlarında böyle notlar alırsan şahane olur. Hangi durumda düşük hangi durumda yüksek sıcaklık ölçüyorsun çevreye göre… böyle şeyler…
Fevzi Çakmak caddesi, HalkBank yanı, Tuzla.
Bulunduğun yerin kuzeyinde ve batısında epey kara kütlesi var. Rüzgar tam güneyden esmedikçe nem girişi zorlaşıyor olabilir.
ilk yazım… başarılı ve dikkatle takip ettiğim site, katkısı olanlara binlerce teşekkür… madem sıcaklık konu, birkaç yıldır merak etmekteyim… yan taraflar resmen kavrulurken, amman (ürdün) bilmem hiç dikkat ettiniz mi sıcaklıklar hep normal seviyelerde… neden hocam?
Orada da yükseltiden ötürü görece bir serinlik söz konusu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Amman#Geography
Şehir 770 ila 1400 metre rakımda kurulu imiş.
Ben teşekkür ederim, yorumlarınızı her zaman bekleriz.
Selam Ozan Ege Bölgesi’nde sıcaklıklar Büyük Menderes Nehri boyunca iç kesimlere doğru girinti yapmış bunun en önemli nedeni de yükselti galiba..
Selam Metin, evet iyice içe doğru gidildiğinde yükseltiden dolayı sıcaklık düşüyor ama denizin hemen ardındaki iç bölgede meltem olmadığından sıcaklık daha yüksek..
Üç hafta önce İzmir Aliağa’daydım.Burada meltemi gün boyunca dakika dakika yaşadım diyebilirim.Kayınbiraderin evi denize yaklaşık 600-700 m uzaklıkta.Düşünsenize sabah saatlerindekahvaltıyı deniz meltemiyle yapıyor, akşam yemeğinizi ise kara meltemi eşliğinde yiyorsunuz tabii balkonda iseniz.Burada meltemin etkisini gerçekten hissediyorsunuz.İzmir’in o bunaltıcı sıcağında meltem hemen yardımınıza koşuyor diyebilirim.
Ne güzel. Evet, akşama doğru denizden karaya doğru neredeyse fırtına çıkar, bizim de Ege kıyısında yazlık var, bazen balkonda duramazsın.
bizim de kuzey egede yazlığımız var ayvalık kıyıları imbat rüzgarları ile savrulurken güney egeye oranla daha serin muhtemelen kaz dağlarının da etkisi var galiba farkettiğim bir diğer nokta zeytin ağaçlarının rüzgarın etkisiyle yan yatmış olması…
selam, dalaman’a baktıgımızda da yakın yerlere gore sıcaklıgın daha dusuk oldugunu gordum ben de. Ve tesaduftur kı su anda dalaman’a cok yakın yer olan Göcekteyim. Dün akşam da fark yaratacak bir gözlemim olmadı sıcaklıkla ilgili.
evet gördüm ben de.. aslında orası az içerde denizden.. yani daha sıcak olmalı bence ama …açıklayamadım 🙂 bir de bugün bakalım.
iyi tatiller bu arada..