Sıcaklık haritamıza bakınca bugünkü ilginç meteorolojik hadisemizi hemen görüyoruz.
Edirne 1 derece ve karlı. Fethiye 28 derece. Neden?
Yunanistan’ın güneyine bir siklon yerleşmiş. Etrafında dönen rüzgarlar sebebiyle Edirne’de poyraz, Fethiye’de sert keşişleme esiyor. Balkanlar’daki soğuğun Türkiye’de en fazla sokulduğu yer ise Trakya:
Ama yukarıda okuduğunuz üzere güneyde Fethiye haricinde de bir sürü yerde keşişleme esiyor. Peki neden Fethiye o kadar ısınmış? Bunu anlamak için öncelikle fön rüzgarıyla ilgili şu yazımı okuyun, sonra da aşağıdakine bakın:
Babadağ’ın tepesine kadar soğuyarak yükselen havanın içindeki nem buluta dönüşüyor, hava kütlesi kuruyor. Dağdan aşağı inişe geçen kuru hava tekrar ısınmaya başlıyor, kuru havanın ısınması çok daha kolay olduğu için sıcaklık 28’e kadar tırmanıyor. Buna “fön” denir. Birdenbire havayı kurutmasıyla meşhurdur, aşağıdaki haritalardan anlayacaksınız:
Fethiye’de nem oranı % 15 ve son iki saatte %80’den bu değere düşmüş!
Sağlıcakla kalın.
GÜNCELLEME:
Fethiye’de sıcaklık 29 dereceye çıktı akşam saat 10’da ! Bugün meydana gelen keşişleme fönünün yıkıcılığını bu haberde görebilirsiniz.
fön bugün de d. karadenizde. son 2 saatte trabzon 11 derece ısınmış nem % 35 düşmüş. bu olayları anlayabilmemizi sağladığın ve farkları daha iyi görmemizi sağlayan sıcaklık ve nem haritalarını hazırladığın için sonsuz teşekkürler ozan.
Eyvallah hocam, hemen haberini verdim.
Havadelisi, konuyu mükemmel açıklamışssın, eline sağlık. En sonunda, 1 ay sonrası için kar tahmini yapıp, kahraman olmaya çalışan kişilerin siteleri yerine, günlük hava olaylarının bilimsel bir şekilde açıklandığı bir site bulmak çok mutlu etti beni.
Sağolasın Akureyri, her zaman bekleriz.
meteoroloji kardan ibaret değil miydi.
olmamasına çalışıyoruz
aynı olayı zaman zaman giresunda biz de yaşıyoruz,dağdan aşağı ılık ılık esiyor ve nem de %20lerde oluyor,teşekkürler…
teşekkürler.benim anlamadığım nokta; toros dağları nedeniyle konya da da fön etkili olur.ancak sıcaklık bu kadar fazla yükselmez.önceki yazında 36 derece idi batı karadeniz.yani konya da fön etkisi daha çok hissedilmeli ama bu denli bir sıcaklık artışı hiç yaşadığımı hatırlamıyorum.araştırmak lazım.bir de uludağ ın bursa ya böyle bir etkisi oluyor.lodos estiği vakit uludağ dan hop bursa nın tepesine çöküyor.soba zehirlenmeleri artıyor.haberlerde genelde hep bursa dan soba zehirlenmesi haberi alırız.yanlışlarımı düzeltin hocam 🙂
Çihiro, Toroslar Konya’nın hemen arkasında başlamıyor, ayrıca Konya’nın denizden yüksekliği fazla. Onun için, 1) Toros’lardan aşağı inen hava dikey olarak çok fazla yol alamadığı için çok ısınmıyor, 2) Hava kütlesi Konya’ya gelene kadar nispeten düz arazide tekrar soğuma imkanı buluyor. Torosların kuzey tarafı plato, dağın tepesinden fön tarafına aşağıya doğru dikey mesafe ne kadar fazlaysa fön o kadar iyi çalışır. Mehmet Canberk’in Giresun yorumu buna iyi örnek. Uludağ’ın da Bursa’ya aynı şeyi yaptığı doğrudur.
benzer bir mekanizma honaz dağı dolayısıyla da denizli de çalışıyor, sıcaklık 25 dereceyi bulmuş durumda.
evet welbane, farketmemişim. teşekkürler.