Gerçek Yaz Başladı, Peki Nasıl Devam Edecek?


“Ne olur?” diyenlere cevabı yine editörümüz Erdem Erdoğan veriyor…
——————

İstanbul Atatürk Havalimanı Meteoroloji istasyonuna ait uzun yıllar ortalama sıcaklıklarını derleyerek elde ettiğimiz verilere göre, istatistiksel olarak yazın en sıcak bölümüne yarın itibariyle giriyoruz. (13 Temmuz – 23 Ağustos).

Bu bölümü de kendi içinde ikiye ayırırsak yazın en acımasız olduğu dönemin ise 20 Temmuz – 10 Ağustos arasındaki 20 gün olduğunu söyleyebiliriz.

OrtSıc1

Yazın başından bu yana sıcaklık dalgalanmaları oldu, bununla beraber son senelere göre gayet serin bir 40 gün geçirdik. Bol yağış da bu güzelliğin kaymağı oldu.

Peki bundan sonrası nasıl olacak? Önümüzdeki 15 gün için kısaca yorumlamaya çalışalım…

Birkaç gündür yurdun dört bir yanını kasıp kavuran Afrika sıcakları, Batı kesimlerden başlayarak etkisini kaybetmeye başladı. Bugün itibariyle Trakya’nın birçok noktasında gök gürültülü sağanak yağışlar görülüyor…

Önümüzdeki bir hafta boyunca merkezi Orta Akdeniz’de bulunan bir trof sayesinde batı kesimlerde sıcaklıklar yaz normallerine inecek, hatta Ege Kıyıları’nda normallerin altına doğru gerileyecek (örneğin bugün Bodrum’da sıcaklık 30 dereceyi bile bulmadı). Trakya – İstanbul – Batı Karadeniz hattında aralıklarla kararsızlık yağışları görülecek. Hafta ortasına doğru İstanbul’da deniz etkisiyle gelişmiş kütleler mevsime göre oldukça sağlam yağış bırakabilir.

eps_t850a_5d_eur_29

ecmwf_tprecip_europe_4112

Özet geçersek, bu hafta yurdun batısı genellikle normaller civarında, kuzeybatısı da aralıklarla yağışlı geçecek.

Temmuz’un 21’i ile başlayan haftaya bakarsak; vade uzun olmasına rağmen, iki farklı kaynaktan sağlama yaptığımızda bugünlerde başlayan serinlemenin tüm yurda yayılacağını ve tüm yurtta sıcaklıkların yine mevsim normalleri civarında gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

Aşağıdaki iki haritaya ve yukarıdaki ilk haritaya baktığınızda dikkatinizi çekmesi gereken husus Ukrayna ve Rusya’daki sıcaklıklar olmalı. Yazın ülkemizde hakim rüzgar bildiğiniz üzere poyrazdır, poyraz da bize Ukrayna – Karadeniz üzerinden geldiği için o bölgeler ne kadar serin olursa bizim işimize yarar.

Doğu Avrupa’daki normalden fazla sıcaklıklar poyrazla hem Karadeniz’i ısıtır, hem de bizdeki nem oranını artırır. Bu yüzden Temmuz’un üçüncü haftası da çok bunaltmayacak gibi görünüyor.

eps_t850a_5d_eur_49 Rnaa21621

Şu an çok erken olsa da, bu seneki gidişatı serin-sıcak-serin-sıcak gidişatı baz aldığımızda; Temmuz üçüncü haftasındaki bu serinlemeden sonra Ramazan Bayramı normalin üstü sıcaklıklar ile geçebilir. Bunu saha sonra taze verilerle tekrar gündeme alırız.

Herkese serin ve bol yağışlı bir yaz diliyorum.

Gerçek Yaz Başladı, Peki Nasıl Devam Edecek?” üzerine 5 düşünce

  1. Fırat Köksal

    Sizce Samsun’da bu sene de 2012’deki gibi sel riski var mı çünkü Samsun’da ben bu kadar uzun yağışsız ve böyle bir sıcak periyodu 2012’den beri görmedim

    Cevapla

Yorum yazın...