Deniz Etkisiyle Kar… (sea effect snow)

İstanbullular! Bakın, kar Marmara’da nerdeyse sadece sizin ilinize yağdı bu sabah:

Buna deniz etkisiyle yağan kar (sea effect snow) derler. Çok soğuk -ve genelde kuru- havanın Karadeniz üzerinden geçerken alttan hızla ısınması ve nem kazanmasıyla oluşur. Oluşmak için geniş alanları etkileyen alçak basınç merkezlerine ihtiyaç duymaz. Konuyla ilgili Cumhuriyet Bilim Teknik dergisinde Şubat 2005′te yayınladığım makaleyi buradan indirebilirsiniz.

” />

Bu uydu görüntüsü de harika (Görüntüyü sağlayan Onur’a teşekkürler):

Güncelleme: Bugüne ait radar ve kamera animasyonunu da aşağıya alıyorum:

Snowman81′in çektiği dört kısa film de bugünün hatırası olarak arşivlerimizde bulunsun:

This entry was posted in Türkiye'nin Havası ve İklimi and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Deniz Etkisiyle Kar… (sea effect snow)

  1. Murat says:

    DEK in Bursa’ya yoğun kar bırakması için rüzgarın ne kadar kuvvetli ve hangi yönden esmesi gerekiyor ?

  2. Pingback: Göl ve Deniz Etkisiyle Oluşan Kar Yağışları

  3. Emre says:

    Ankara için Tuz Gölü efecti istiyorum sayın havadelisi. Bırakacam buraları en sonunda İsviçre’ye taşınıcam o olacak :)

  4. bahattin says:

    sea effect balıkesir de calısır mı :D

    • havadelisi says:

      Çalıştığı olur ama rüzgarın kuzey-kuzeydoğudan esmesi lazım.. E tabii bir de epey uzaksınız siz Karadeniz’e. Çok soğuk olduğunda ve rüzgar söylediğim yönden estiğinde Balıkesir’e kadar gelebiliyo sea effect bulutları… Ayrıca Marmara denizinin de etkisi olabilir, incelemek lazım.

  5. Tengizman says:

    Ozan iyi yakalamissin tebrikler,bu aksamda olustu boyle ama uzun sureli olmadi,dedigin gibi ruzgar poyraza dondu ve batiya atti,bunu yazdigim dakikalarda istanbulun batisindaki bolgelerde tipi seklinde kar var.Basarilarinin devamini dilerim.

  6. metin says:

    Ozan Bey; en ufak bir yağışta uyarı yapan DMİ,bu bahsettiğiniz deniz etkisiyle yağan karla ilgili neden uyarı yapmamış olabilir sizce?

    • havadelisi says:

      Metin Bey, çünkü bilmiyorlar. Bu yağışı, Orta Akdeniz’den gelen sistemin son perdesi sanıyorlar, onun için de hep zayıflayacağını düşünüyorlar… Öğrenmiş olsalar da, bırakın uyarı vermeyi, bu mekanizmanın adını bile anmazlar, öyle tutucu bir kurum. İçler acısı.

  7. Onur says:

    yine çok güzel bir bilgilendirme olmuş. istanbul bu konuda oldukça şanslı.
    radardan belli olduğu gibi, istanbulun mevcut uydu fotoğraflarını da kaydettim Amerika örneğindeki gibi kademe kademe bulutlanma uyduda çok güzel gözükmüş.

Yorum yapın

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s